sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Jätevesisuunnitelma

Jätevesisuunnitelma piti jättää osana Rakennuslupasuunnitelmaa. Koska mökki on ranta-alueella, WC vesiä ei voi imeyttää. Pitää olla joko kompostori tai vesi-WC umpisäiliöön.

Jätevesisuunnitelma piti tehdä ammatilaisen toimesta ja Kangasalalta löysimmekin yhden alalla aika kuuluisan henkilön, joka kävi paikan päällä ja parissa viikossa oli suunnitelma valmis.

Päädyimme ehkä mukavuussyistä vesi-WChen umpisäiliöllä, vaikkakin siinä on jonkinlaiset tyhjennyskustannukset. Lokasäiliöksi vallitsimme Wavin-Labco Loka 5400. Laskeskelimme että 5400 litraa riittää keskimäärin 6kk mökkikäytöllä ja keskimäärin 2.5 henkilön käytöllä per vuosi niin, että tyhjennyksiä on noin yhden tai kahden vuoden välein. 

Harmaiden vesien suodattimeksi valitsimme Wavin-Labco BioRami 500, joka ei vaadi isoa imeytyskenttää, vaan puhdistus on säiliön sisällä mikrobitoiminnalla. Purkuvedet lasketaan maahan kaivettuun kivipesään. Meidän tapauksessa sopivassa kohden on vanha käytöstä poistettu vesikaivo, jonka kautta purkuvedet imeytyvät maahan.

Oleellista näiden molempien säiliöiden osalta on se, että koska ne ovat maan alla ja joissakin tilanteissa tyhjiä, ei pohjavesi (tai sadevesi jos maa ei ime hyvin vettä) saa nousta missään tilanteessa niin korkealle, että se voisi pullauttaa säiliöt maan pinnalle. Joka tapauksessa kannattaa ankkuroida säiliöt ja me päätimme lisäksi laittaa alapuolelta salaojan. Koska tontimme on pienessä rinteessä, vedet saa mukavasti johdettua säiliöiden alta pois niin, että vesi ei voi nostaa säiliöitä.
Harmaavesisuodatin BioRami 500

1 kommentti:

  1. Meillä myös pitäisi vielä uusia meidän jäteveden pumppaaminen meidän mökillä. Tuollainen umpisäiliöhän kuulostaa hyvältä ja nimenomaan, jos meidänkin mökkikäytössä luulisi, että tarvitsisi tyhjentää juuri kerran vuoteen tai jotain. Pitääpä ottaa huomioon sitten tuossa sijoittamisessa se, että vesi ei pääse nousemaan liian korkealla, kiitos kirjoituksesta ja vinkeistä!

    VastaaPoista