Jätevesisuunnitelma piti tehdä ammatilaisen toimesta ja Kangasalalta löysimmekin yhden alalla aika kuuluisan henkilön, joka kävi paikan päällä ja parissa viikossa oli suunnitelma valmis.
Päädyimme ehkä mukavuussyistä vesi-WChen umpisäiliöllä, vaikkakin siinä on jonkinlaiset tyhjennyskustannukset. Lokasäiliöksi vallitsimme Wavin-Labco Loka 5400. Laskeskelimme että 5400 litraa riittää keskimäärin 6kk mökkikäytöllä ja keskimäärin 2.5 henkilön käytöllä per vuosi niin, että tyhjennyksiä on noin yhden tai kahden vuoden välein.
Harmaiden vesien suodattimeksi valitsimme Wavin-Labco BioRami 500, joka ei vaadi isoa imeytyskenttää, vaan puhdistus on säiliön sisällä mikrobitoiminnalla. Purkuvedet lasketaan maahan kaivettuun kivipesään. Meidän tapauksessa sopivassa kohden on vanha käytöstä poistettu vesikaivo, jonka kautta purkuvedet imeytyvät maahan.
Oleellista näiden molempien säiliöiden osalta on se, että koska ne ovat maan alla ja joissakin tilanteissa tyhjiä, ei pohjavesi (tai sadevesi jos maa ei ime hyvin vettä) saa nousta missään tilanteessa niin korkealle, että se voisi pullauttaa säiliöt maan pinnalle. Joka tapauksessa kannattaa ankkuroida säiliöt ja me päätimme lisäksi laittaa alapuolelta salaojan. Koska tontimme on pienessä rinteessä, vedet saa mukavasti johdettua säiliöiden alta pois niin, että vesi ei voi nostaa säiliöitä.
Harmaavesisuodatin BioRami 500 |
Meillä myös pitäisi vielä uusia meidän jäteveden pumppaaminen meidän mökillä. Tuollainen umpisäiliöhän kuulostaa hyvältä ja nimenomaan, jos meidänkin mökkikäytössä luulisi, että tarvitsisi tyhjentää juuri kerran vuoteen tai jotain. Pitääpä ottaa huomioon sitten tuossa sijoittamisessa se, että vesi ei pääse nousemaan liian korkealla, kiitos kirjoituksesta ja vinkeistä!
VastaaPoistaTuollaisessa isossa rakennusurakassa on kyllä paljon eri vaiheita mitä pitää ottaa huomioon. Meillä mökkinaapurit täällä Mikkelissä aikovat uusia jäteveijärjestelmät tulevana kesänä. Saa nähdä millainen projekti tulee olemaan. Heillä ei aiemmin vesi-WC:tä olekaan ollut, mutta sellaisen he nyt haluavat.
VastaaPoistaEnpäs tiennytkään, että rantatontilla täytyy olla tuollainen säiliö. Tyttäreni osti juuri rantatontin ja nämä neuvot tulevat kyllä käyttöön, kun häntä auttelen taloprojektin jätevesijärjestelmän suunnittelussa.
VastaaPoistaMe juuri käymme läpi tuota rakennuslupasuunnitelmaa, joten nämä jätevesiasiat ovat myös ajankohtaisia. Hieman katselin jo sellaista kuin WehoPuts sekä muutamaa muuta puhdistamoa. Vielä emme myöskään ole keksineet parasta mahdollista paikkaa noille säiliöille. Tuo rinteen hyödyntäminen on hyvä vinkki!
VastaaPoistaMainitset kirjoituksessa, että teillä kävi ammattilainen tekemässä suunnitelman jätevesisuunnitelman. Jouduitteko miettimään myös käyttöveden osalta laatua? Ymmärtääkseni tähänkin voi tilata jonkun vesianalyysin minkä perusteella valitaan vedensuodatin? Itse en asiasta tiedä mutta olen yrittänyt asiaa hieman tutkia.
VastaaPoistaKiitos tästä. Olipas mielenkiintoista luettavaa. Meidän kunnalla on tuo jätevesisuunnitelma ilmeisesti uudistumassa, eli sinne jotain pumppaamoa suunnittelevat. Kiva nähdä, kuinka homma etenee. Meillä on myös mökki ostettuna, ja sen kunnostus alkaa kesällä. Sinne myös sitten jonkinlaiset ratkaisut tulossa. https://www.vevi.fi/pumppaamot.htm
VastaaPoistaMukava juttu jos saitte suunnitelman tehtyä. Meillä parhaillaan on suunnitteilla vesianalyysi. Voi olla, että vedensuodatin tulee myöhemmin. Olemme huomanneet, että laatu on huonontunut jonkin verran, ja kyse on aivan talousvedestä.
VastaaPoista