keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Ilmanvaihtoputkien asennus

Ilmanvaihdonkin päätin tehdä kunnolla eli putkiliitokset on kumitiivisteillä, mutta sen lisäksi laitoin joka liitoksen vielä kolmella popniitillä ja ilmastointiteippiä päälle. Linjoista riippuen eristeita on kahdenlaisia. 19 mm Armaflex solumuovi raitisilman tulossa ja jäte-ilmalinjassa, joka menee katolle. Raitisilma otetaan itäseinältä. Tämäkin kannattaa suunnitella niin, että raitisilmaa ei oteta etelä tai länsiseinältä, koska kesällä ne seinustat on kuumia. Huoneisiin menevissä linjoissa on 50 mm Isover Climcover eriste. 50 mm riittää, koska kaikki putket tulevat puhallusvillakerrokseen.

Nyt kun katto on vielä altapäin auki, on IV putket helppo laittaa käyttäen pyörätelinettä. Osan putkista sain eristettyä pöydällä ja sen jälkeen nostin ylös. Ylös ei oikein kattotuolien takia voi nostaa 3 metriä pitempää valmiiksi kasattua osaa. Jotkut putkista eristin vasta katoon asennettuna pyörätelineeltä.

Climcover eriste laitetaan putken ympäri, pitkittäisauman päälle 75mm leveä alumiiniteippi, samoin poikittaissaumojen päälle. Lopuksi vielä 30cm välein sinkitty teräslanka ympäri varmistukseksi. Ajan oloon teipin liima saattaa menettää tartuntakykyä.

IV putket eristettynä 50 mm Climcover villalla. Katon välitilaan tein kulkutason 60cm korkeuteen.
Ennen IV-putkien asennusta tein katon välitilaan kulkutason 60cm korkeuteen. Sen alle tulee 55cm puhallusvillaa ja IV-putket jäävät villan sisään.

IV-koneen Vallox 96MV L hankin myöhemmin. Tässä vaiheessa ostin vain liitinosan, jonka kiinnitin kattoon neljällä M8 ruuvitangolla. Kaikkien putkilinjojen asennuksen aloitin siitä, niin sain tarvittavat mutkat ja linjat helpoitin oikeisiin kohtiin.

IV-Koneen päältä lähtee neljä putkilinjaa. Laatikot ovat äänenvaimentimet huoneisiin meno-ja tulolinjoilla. Tässä vielä eristämättöminä.
Armaflex eristys tehdään muotoilemalla solumuovirullasta sopivan kokoisia paloja. Armaflex rulla on n. 1m leveä. Jos esim. tekee 125mm putken eristystä, leikataan ensin (19mm levystä) 490mm levyinen pala. Palan pitkät sivut sivellään Armaflex liimalla, annetaan kuivua n. 10min (kun kynsi ei tartu) ja painetaan yhteen. Liitos pitää heti, mutta kuivuu noin vuorokauden. Syntynyt eristeputki sujautetaan ilmanvaihtoputken päälle. Mitalla 490 se on tiukahko, mutta sen saa hyvin työnnettyä IV-putken päälle.

Alla esimerkki 60° mutkan teosta 125mm putken päälle. Ensin leikataan Armaflex rullasta 490mm levyinen pala. Sitten mitataan putkikulmasta tietyt mitat (A, 2A, B ja 2B, Youtube on ihmeellinen asia putkieristys). Sitten leikataan ao. kuvan mukaiset neljä palaa.

Suikaleet leikattuna
Suikaleiden päät liimattuina
ja lopuksi suikaleet liimataan toisiinsa tietyssä järjestyksessä ja voila 60° mutkaeriste on valmis
Tässä osat itse 60° mutkaan. Kaksi 30° mutkaa ja välissä ulkoliitin.


Tässä IV-koneen liitinosa altapäin ja sen oikealla puolella kaksi äänenvaimenninta eristettynä.

10 kommenttia:

  1. Varsin havainnollistava kirjoitus kuvineen :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on myös saunaremontti juuri menossa ja sinne on alkamassa ilmanvaihdon säätö ja putkien asennus. Kiva vähän katsoa, että mitä siellä tapahtuu ja yrittää ymmärtää koko prosessia muiden kirjoituksista. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä, tästä sai hyvin ideaa, miten homma toteutetaan käytännössä.

    VastaaPoista
  3. Meillä kävi LVI-asentaja juuri viime viikolla hoitamassa saman homman. Hänkin teki liitokset kumitiivisteellä. Onneksi ei tarvinnut itse tehdä mitään, aika näppäryyttä vaativaa hommaa on. https://www.tecnom.fi/

    VastaaPoista
  4. Meidänkin pitäisi tehdä putkitöitä täällä Lahden suunnalla olevalla mökillä. Tarkoitus olisi saada mökki siihen kuntoon, että siellä pääsisi ensi kesänä juhannusta juhlimaan. Asensitteko ihan itse kaikki nuo IV-putket, vai oliko teillä ammattilainen apuna?

    VastaaPoista
  5. Mekin olemme nyt jonkun aikaa rakentaneet taloamme täällä Vantaalla. Seuraavaksi olisi vuorossa lämpöputkien eristys. Itselleni on nuo putkihommat ihan uutta, joten mielenkiinnolla olen seuraillut sivusta noita asennushommia. Kiva, että teillä on itse tuota taitoa eristää ja leikata noita putkia.

    VastaaPoista
  6. Tutullakin on pian teollisuusputkien asennus tulossa. Nämä teidän putket on siististi laitettu.Varmaan aika työ saada nuo suikaleet leikattua oikein? Hyvää jälkeä kyllä.

    VastaaPoista
  7. Näissä riittääkin hommaa. Meillä on LVI-asennus alkamassa parin viikon kuluttua. Mukavaa kun hommat edistyvät. Näistä saa aina inspiraatiota, kun seuraa muidenkin rakennustöitä. https://www.riveoy.fi/lvi

    VastaaPoista
  8. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi ilmanvaihtoputkien asennuksesta, hyvin olet saanut itse järjestelmän asennettua. Meillä on vesiputkien asennus mökille vuorossa ja se täytyy kuulemma tehdä suuntaporauksella, koska maanpintaa ei haluta kaivaa auki. Jännittävää nähdä, miten tämä käytännössä tulee tapahtumaan. https://www.maarakennus-jussila.fi/suuntaporaus

    VastaaPoista
  9. Havainnollistava teksti. Kiitos, kun laitoit työvaiheista myös kuvia. Meillä on myös tarve putkitöille, mutta kyse on hieman erilaisesta urakasta. Naapurissa myös rakennetaan parhaillaan, ja ilmeisesti heillä nämä kanavat tehdään seuraavaksi.

    VastaaPoista