torstai 2. toukokuuta 2019

Terassin ruuvipaalut

Tähän aikaan vuodesta moni miettii terassin tekoa. Meille niitä on tulossa kolme, tosin vasta myöhemmin ensi vuonna. Tein kuitenkin yhden oleellisen valmistelun eli perustukset jo nyt. Alla pari vinkkiä tähän hommaan.

Keväällä maa on märkää ja ruuvipaalu uppoaa paremmin maahan, jopa savimaahan, jos se on märkää. Pohjan kaivun yhteydessä nähtiin, että maa on silttiä ja moreenia, joissakin kohti kivistä, joten tarvitaan vähän tuuria, ettei iso kivi satu juuri ruuvipaalun kohtaan.

Ruuvipaalun asennus koneen painon avulla. Rautakanki kiertotyökalussa.

Miksi sitten ruuvipaalu. Jos maa olisi routimatonta esim. hiekkaa tai soraa, ei perustuksia tarvittaisi. Suoraan soran päälle vain betonilaattoja, harkkoja ja muuta vastaavaa. Meillä kuitenkin maa on routivaa ja rannan puoleiset terassit kahden metrin korkeudessa, joten kunnon tuenta tarvitaan. Taloa lähimmät paalut tein betonista sokkelin valun yhteydessä, mutta kauemmat päätin tehdä ruuvipaaluilla. Betoninen terassin tuenta on tosi työläs - tarvitaan maan kaivu, anturan valu, pylvään valu, routa eristeet ja maan täyttö. Ruuvipaalu vain kierretään tarpeeksi syvälle mielellään routarajan alapuolelle. Eteläsuomessa routa voi mennä 1,5m syvyyteen, mutta useinmiten alle metriin.

Etupihalla teknisen tilan oven eteen tulee portaat, jonka tuennaksi laitoin kaksi 1,2m pitkää ruuvipaalua. Ne upposi mukavasti rautakangella kiertämällä, johtuen varmaankin siitä, että se kohta oli täyttömaata anturan vieressä.

Takapihan terasseihin tulee yhteensä kahdeksan ruuvipaalua. Kolme niistä meni käsin kiertämällä vain 70 cm syvyyteen. Sitten vastaan tuli varmaankin kuiva kova savi. Oman painon avulla ruuvi ei kiertynyt yhtään syvemmälle - pyöri vain paikoillaan. Onneksi samaan aikaan pihalla oli pieni kaivuri tekemässä viimeisiä maan muotoiluja. Keksin pyytää kuskia laittamaan kauhan nurkan paalun päähän ja painamaan kevyesti samalla kun kiersin kangella. Painui hyvin. Kaivurin lisälaitteena myytävät hydraulikiertimet maksavat 3000€, joten harva maa-urakoitsija niitä hankkii. Käyttöä on aika vähän. Mutta tätä konstia en ole kuullut kenenkään kayttävän - joten vapaasti idea käytettävissä. 😃

Ruuvipaalun asennus rautakangella
Pihalle olen levittänyt maanerotuskangasta ja kulkuväylät jo peittänyt sepelillä. Maanerotuskangas on  laajalti levitetty pihalla, jotta rikkaruohot ei kasvaisi. Varsinaiseen nurmikon tekoon kun päästään vasta heinä/elokuussa. Nurmen alle tulee 20cm multaa maanerotuskankaan päälle.

3 kommenttia:

  1. Meillä on myös alkamassa terassitemontti, mutta mietin juuri tuota tarvitseeko ne oikeasti saada noin syvälle. Kaipa se routa sitten tulee niin syvältä, mutta aika iso työmaa verrattuna, jos olisi jokin toinen maarakenne. Nuo hydrauli varaosat ynnä muut ovat aika harvoin joo maa-urakoitsijoilla mukana, mutta onneksi keksit kätevän tavan saada paalut syvälle.

    VastaaPoista
  2. Savi- ja silttimaassa kannattaa laittaa yli metrin ruuvipaalut. Toinen vaihtoehto en laittaa säädettäviä jalkoja, mutta siinä pitää varautua joka keväiseen säätöön.

    VastaaPoista
  3. Terassin rakentaminen on jännittävä projekti, ja hyvin asennetut ruuvipaalut ovat tärkeä osa terassin vakautta ja kestävyyttä. Haluaisin mainita, että hydraulisylinterit voivat olla hyödyllisiä terassin rakentamisessa, erityisesti jos terassilla on kohde-eroja tai kaltevaa maastoa. Hydraulisylinterit voivat auttaa tasapainottamaan terassin korkeutta ja varmistamaan sen vakauden erilaisissa maaperän olosuhteissa. Kiitos hyvistä ohjeista terassin ruuvipaalujen asentamisessa!
    http://www.pikapaja.com/hydraulisylinterit

    VastaaPoista