tiistai 4. syyskuuta 2018

Lattian eristeen ja vesiputkien asennus

Lattian eristeen alla oleva sepeli saatiin +/- 1cm tarkkuudella suoraksi. Oli aika hankala homma, mutta helpotti eps levyjen asennusta. Onneksi tuli jo perustusvaiheessa tasattua sepeli oikeaan korkoon. Tässä vaiheessa sepelin lisäys tai poisto ovien kautta kottikärryllä olisi ollut hankala homma. Nyt piti vain tasata teräsharavalla sepeli oikeaan tasoon. Lattian korossa on ehkä pari senttiä pelivaraa. Jos sepeli jäisi liian alas, voisi laittaa vielä yhden 25mm eps levyn, mutta näyttää siltä, että eps levyjen laiton jälkeen ollaan juuri tavoitekorossa suhteessa hirsiseiniin.

Osittain käytin 10cm eps-levyja. Niillä alueilla, joissa on vesiputkia, laitettin neljä 5cm kerrosta. 10cm levy kestää hyvin kävelyä, vaikka pientä epätasaisuutta olisi sepelissä, mutta 5cm levy vaati kyllä ihan suoran sepelin tai halkeaa kävellessä.

Makuuhuoneen nurkasta kuvattuna
Kylmän veden pex-putket laitettin ensimmäiseen 50mm eps levyyn ja lämpimät kolmenteen kerrokseen. Näin kylmä vesi pysyy kylmänä ja lämmin lämpimänä, vaikka varaajalle olisikin matkaa 10m. Lopuksi pex putkien viereen painoin metrin harjateräksen eps levyjen läpi sepeliin. Kiinnitin putket teräkseen. Näin pex putket pysyvät paikallaan ja suorana valun ajan. Pex putket laitettiin seinälinjan kohdalta ylös. Yläpäähän tulee 50cm korkeuteen seinään sisään hanakulma.

Jakotukille tulevat putket
Merkkasin tussillä seinät ja ovet eps-levyyn, jotta lattialämmityskaapelit on helpompi asentaa oikeaan paikkaan. Kaapeleita ei saa laittaa seinän alle, jotta seinän alajuoksun kiinnitysruuvit ei puhkaise kaapelia. Merkkauksessa lasermitta oli kyllä näppärä. Mitat sai helposti paikoilleen, kun lasermittari pysyi styroksin päällä paikallaan ja säteen sai helposti kohdistettua hirsiseiniin.

Lämpimän veden PEX putket kolmannessa EPS kerroksessa.

Samuli Salo asensi PEX putket. Siinä ei kauaan mennyt. Itse olin pullonkaula, kun sahasin ja asensin toisen ja kolmannen kerroksen styrokseja. Putki-asennuksessa meni vain kolme tuntia.
Suihkuhuone ja WC. Suihkuhuoneen lattiakaivoon tulee vielä 32mm putki teknisen tilan kuivakaivosta.

Tuulikaapista kuvattuna. Oikealle toinen WC. Takan montusta puuttuu vielä yksi harkkokerros.
Pilareiden juureen liimasin vielä radonmuovista palan, niin ei mahdollinen radon pääse siitäkään huonetiloihin. Näkyy kuvassa alla.

Kylmän veden PEX putket laitettiin ensimmäiseen EPS kerrokseen. Tässä keittiön putki.



5 kommenttia:

  1. Tuo sepelin täryttäminen tasaiseksi mahdollisimman tasaiseksi on kyllä haastava projekti. Veljeni rakentaa kappaletavarasta taloa Vantaalle ja olen ollut mukana auttamassa aina kun voin. Sain kunniatehtävänä hoitaa täryttimellä hoitaa tasoituksen ja eihän tuo helppo homma ollut ensimmäistä kertaa tehdä. Lattiaeristeiden asentaminen oli mukavampaa hommaa. Hoitiko teillä ammattimiehet kylmävesiputkien ja lämpöputkien eristämisen? Veljeni ei tätä itse halunnut tehdä koska koki, että ammattilaiselta homma hoituu nopeammin ja työn jälki on laadukkaampaa verrattuna tilanteeseen, että olisi itse yrittänyt toteuttaa eristykset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitettiin yhdessä LVI asentajan kanssa, minä laitoin styroks levyjä, hän kuumaleikkurilla teki urat ja laittoi putket. Sillä tavalla saatiin kylmät putket ensimmäiseen 5cm styroxkerrokseen ja kuumavesi kolmanteen 5cm kerrokseen.

      Poista
  2. Kiitos kirjoituksesta! Meillä on putkistosuunnittelu edessä. Mielenkiinnolla odotan, on sitten myös mukava kun alkaa myös käytännössä nämäkin hommat hoitumaan. Kuvittelin aina, että PEX putkien asennus olisi suurikin urakka. Hyvä tietää, ettei siinä lopulta kauaa mene.
    https://www.teollisuuspalvelutenkanen.fi/palvelut/mekaaninen-ja-prosessisuunnittelu

    VastaaPoista
  3. Näyttää siistiltä tuo teidän työmaa. Pitää meilläkin nuo putket pian asentaa. Kova homma vain siinä varmasti on ammattilaisilla, meillä tuota pinta-alaa myös löytyy ihan sopivasti.

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää ja siisti on tuo tila teillä. Meidän mökillä on remontti menossa, sinne on nyt jonkinlaiset LVI-työt tulossa seuraavaksi. Itse olen jo haaveillut myös ihan omakotitalon rakentamisesta. Ehkä vielä jonain päivänä.

    VastaaPoista