Räystään aluslaudoitus tehdään nurkissa 45 asteen kulmaan. Se on huomattavasti paremman näköinen kuin päähän asti suoraan vedetyn laudat. Otsalaudoiksi tulee kolme lautaa ja ylimmäksi reunapelti. Aluslaudat on puhtaan valkoiset ja otsalaudat vähän beigen suuntaan sävytetyt (Tikkurila Pika-Teho F462)
Räystään aluslaudoitus
Räystään aluslaudoitus kuistin kohdalla
Tiilikatteen jiirit on Benders järjestelmässä hyvät. Niissä on jiiripellin lisäksi peltinen jiirin aloitus- ja lopetuskappale valmiiksi työstettynä. Kun rännejä asennetaan lopetuskappale vain lyhennetään rännille sopivaksi. Huomaa, että aluskatteen alla on jiirissä kuusi jiirin suuntaista lautaa tukena ja aluskatteen päällä ilmarakorimat ja tiilikatteen ruoteet.
Tiilikatteen sisäjiiri
Jiirin lopetuskappale on 4cm irti ylimmästä otsalaudasta, jotta ränni mahtuu pellin taakse.
Aurinkoisten säiden jatkuessa pystytys edistyy mukavasti. Aluskate ja tiilikaton ruoteet on melkein valmiina toisella lappeelle. Samalla pari kerrosta räystäslautaa on paikoillaan.
Toiselle puolelle jouduin virittelemään vielä muovit katolle, kun säätiedotus lupasi sadetta.
Aluskatteen ja ruodelautojen asennus menossa.
Hirsipaneelit laitettuna päätyihin.
Laitoin jyrsijäverkkoja huolella eri puolille. Tarkoitus on tukkia pienimmätkin reiät josta hiiret, myyrät, oravat tai linnut voisivat päästä rakenteisiin. Hiiri menee 6mm reiästä, joten saa olla aika huolellinen. Onneksi maanvarainen lattia ja hirsiseinä tukkii kaikki aukot 2.5m korkeuteen asti, mutta hirren ja katon liityntä on riski-alue, jossa pitää aika huolellisesti nitoa verkkoa.
Päätyjen verkotus onnistui hienosti ulkopuolelta ja pitkillä seinillä piti osittain tukkia myös sisäpuolelta. Helpointa ulkopuolella on kiinnittää verkko kipsilevyyn ja vasta sitten naulata ilmarakokoolaus ja taittaa verkko yli koolauslaudan pään.
Jyrsijäverkko katon ja hirren liitoksessa sisäpuolella.
Jyrsijäverkko kattotuolin ja seinän yhtymäkohdassa
Räystään maalaus on huomattavasti mukavampaa alaspäin 70cm pukkien päällä kuin ylhäällä tikapuilla. Räystään otsalaudat sai värin Pika-Teho F462 (valkoinen jossa vähän beige) ja räystään aluslaudat perusvalkoisen.
Maalauspukit
Kuivatustelineen sai naulaamalla viiden tuuman nauloja 5cm välein kahteen lankkuun, jotka taas oli ruuvattu työpöytään, että pysyy tukevasti pystyssä.
Talo alkaa näyttää jo talolta, kun on kattotuolit paikoillaan. Samoin ikkunoiden karapuut on asennettu ja nurkissa kiristystangot. Asennus ei sinänsä ollut ihmeellinen. Kulmaraudat laitettiin ylimmän hirren päälle oikeisiin kohtiin ja nostettiin kattotuoli paikoilleen ja naulaus kulmarautoihin. Olohuoneen kurkihirttä varten laitetiin ensin 115x115 pilarit päihin, jotka tuettiin reiveillä. Kurkihirsi kiinnitettiin naulauslevyillä pilarien päälle.
Olohuoneen kurkihirsi ilmassa
Kattotuolien asennus
Talon keskellä on 115x115 pilari. Vasemmalla korkea olohuone johon tulee vasat ja oikealla kattotuolit makuuhuoneen päällä.
Kahden asennuspäivän jälkeen kaikki isot hirret on paikoillaan. Asennus sujuu joutuisasti kun on 4-5 hengen porukka - yksi etsii nipusta seuraavia hirsiä, yksi nosturiautokuski, yksi laittaa eristeet, yksi kohdistaa hirren ja lyö tapit ja viides on siellä missä tarvitaan.
Hirsien asennuksessa pitää olla tarkkana, että hirsi tulee oikein päin. Joissain paikoissa hirsi on muuten symmetrinen, mutta sähkökaapeliporauksia voi olla tietyissä paikoissa. Huomattiin, että hirsien päässä oleva tunnistelappu ei aina ole samassa päässä. Ei voinut luottaa siihen, että hirsi tulee oikein päin, jos yhden seinän laput on samassa päässä. Piti aina erikseen tsekata sähköporaukset.
Kolmantena päivänä jatketaan terassin ylähirsillä ja pylväillä.
Kahden asennuspäivän jälkeen.
Kuusamolla tulee toimituksen mukana useita varahirsiä, joissa on salvosloveukset tehty ja joista voi helposti tehdä lyhyen hirren, jos esim. kuljetuksessa tai asennuksessa on tullut vaurioita. Yksi tälläinen hirsi jo tehtiin ja laitetiin paikalleen. Toisessa pitkässä hirressä oli lastauksen/kuljetuksen aikana tullut n. 40 cm halkeama reunaan (kuva alla). Kuusamon edustaja lupasi uuden hirren jo samalle viikolle. Se tuli toisen toimituksen yhteydessä kahdessa päivässä. Iso Plussa nopeasta toiminnasta, vaikka ei ollut selvää missä ja miten vaurio oli syntynyt. Koska seuraavina päivinä satoi ei edes hidastanut asennusta.
Vedin aina päivän päätteeksi Valtti pohjustetta ulkopuolelle ja väritöntä Paneeli-Ässää sisäpuolelle. Ne estävät pilkkujen muodostumisen, vaikka jatkossa sataisikin. Ensimmäisen päivän jälkeen satoi, joten asennusta ei jatkettu. Sain hyvin peiteltyä muoveilla hirret, joten varsinaista haittaa sateesta ei ole.
Sateella asennusta ei voi tehdä, koska saumaeristeet kastuisivat. Ne tietysti kuivaisi ajan oloon, mutta on parempi olla kastelematta niitä. Pohjustettu hirsi sinänsä kestää hyvin sadetta, kun saumaan ei pääse vettä.
Ensimmäisen päivän hirret
Lastaus/kuljetusvaurio. Saatiin tehtaalta uusi hirsi kahdessa päivässä.
Hirren eristys menossa. Salvokseen tulee kaksi kaistaa ympäri ja päälle lappu. Saumaan kaksi pitkittäin. Eristeet on polypropyleeniä.
360° hormin kohdalta kuvattuna.
Esimerkki hirsikaaviosta
Esimerkki hirsiseinäkaaviosta. Seinälinjat numeroitu (tässä F) ja hirren numero alhaalta ylöspäin.