lauantai 7. heinäkuuta 2018

Hirsien asennus

Kahden asennuspäivän jälkeen kaikki isot hirret on paikoillaan. Asennus sujuu joutuisasti kun on 4-5 hengen porukka - yksi etsii nipusta seuraavia hirsiä, yksi nosturiautokuski, yksi laittaa eristeet, yksi kohdistaa hirren ja lyö tapit ja viides on siellä missä tarvitaan.

Hirsien asennuksessa pitää olla tarkkana, että hirsi tulee oikein päin. Joissain paikoissa hirsi on muuten symmetrinen, mutta sähkökaapeliporauksia voi olla tietyissä paikoissa. Huomattiin, että hirsien päässä oleva tunnistelappu ei aina ole samassa päässä. Ei voinut luottaa siihen, että hirsi tulee oikein päin, jos yhden seinän laput on samassa päässä. Piti aina erikseen tsekata sähköporaukset.

Kolmantena päivänä jatketaan terassin ylähirsillä ja pylväillä.

Kahden asennuspäivän jälkeen.
Kuusamolla tulee toimituksen mukana useita varahirsiä, joissa on salvosloveukset tehty ja joista voi helposti tehdä lyhyen hirren, jos esim. kuljetuksessa tai asennuksessa on tullut vaurioita. Yksi tälläinen hirsi jo tehtiin ja laitetiin paikalleen. Toisessa pitkässä hirressä oli lastauksen/kuljetuksen aikana tullut n. 40 cm halkeama reunaan (kuva alla). Kuusamon  edustaja lupasi uuden hirren jo samalle viikolle. Se tuli toisen toimituksen yhteydessä kahdessa päivässä. Iso Plussa nopeasta toiminnasta, vaikka ei ollut selvää missä ja miten vaurio oli syntynyt. Koska seuraavina päivinä satoi ei edes hidastanut asennusta.

Vedin aina päivän päätteeksi Valtti pohjustetta ulkopuolelle ja väritöntä Paneeli-Ässää sisäpuolelle. Ne estävät pilkkujen muodostumisen, vaikka jatkossa sataisikin. Ensimmäisen päivän jälkeen satoi, joten asennusta ei jatkettu. Sain hyvin peiteltyä muoveilla hirret, joten varsinaista haittaa sateesta ei ole.

Sateella asennusta ei voi tehdä, koska saumaeristeet kastuisivat. Ne tietysti kuivaisi ajan oloon, mutta on parempi olla kastelematta niitä. Pohjustettu hirsi sinänsä kestää hyvin sadetta, kun saumaan ei pääse vettä.

Ensimmäisen päivän hirret


Lastaus/kuljetusvaurio. Saatiin tehtaalta uusi hirsi kahdessa päivässä.
Hirren eristys menossa. Salvokseen tulee kaksi kaistaa ympäri ja päälle lappu. Saumaan kaksi pitkittäin. Eristeet on polypropyleeniä.

                                            
360° hormin kohdalta kuvattuna.

Esimerkki hirsikaaviosta
Esimerkki hirsiseinäkaaviosta. Seinälinjat numeroitu (tässä F) ja hirren numero alhaalta ylöspäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti