torstai 2. elokuuta 2018

Ikkunoiden asennus

Ikkunat nostettiin käsipelillä paikoilleen. Painavin olohuoneen ikkuna painaa n. 80kg. Aluksi mitattiin laserilla ikkunoiden yläpinnan korko 2091cm tulevasta lattiatasosta. Varmistettiin, että tehtaalla kaikki ikkuna-aukkoleikkaukset hirsissä ovat oikeassa korossa. Ne olivat.

Tällä korkeusmitalla ikkunan alapuolelle jäi karmin ja hirren väliin 20mm tilaa, johon tehtiin kaksi laudanpalaa per ikkuna asennusta helpottamaan. Itse ikkunat kiinnitettiin kolmella ruuvilla per sivu karalankkuun.  Karmejahan ei lamellihirsitalossa saa kiinnittää itse hirsiin, koska hirret painuvat ajan oloon. Tässä talossa sisäkatto todennäköisesti laskee n. 2,5 cm, kun hirret ovat kokonaan kuivuneet ja painuneet muutaman vuoden päästä.

Ikkunat ovat Piklaksen valmistamat EkoEnergia Huurtumaton ikkunat, joissa on kolme lasia ja välissä argonkaasua. Ulkopinnassa on kovaselektiivikalvo, jolla huurtumattomuus saadaan aikaiseksi. Koska nämä on matalaenergia-ikkunat, on päästy niinkin alhaiseen U-arvoon kuin <0.67. Karmi on ulkoa kokonaan alumiinia ja olohuoneessa lasit ovat karkaistuja turvalaseja.

Rannan puolen ikkunat paikoillaan

Avattavat ikkunat on varustettu esi-asennetuilla hyttysverkoilla.
Avattava ikkuna, jossa esi-asennettu hyttysverkko.
Olohuoneen ikkunan pielessä menee ylhäältä alas myös sähkökaapeli. Sille piti sähkö-asennusta helpottamaan porata esiporattujen sähköreikien lisäksi pienet viistoreiät, koska esiporaus menee hirren keskilinjalla johon sattui pilarin kulmarauta. Ikkunan alle pitää vielä porata rasiaporalla sähkörasialle kolo porauslinjalle.
Olohuoneen ikkuna ja sen vieressä 115x200 pilari ja ikkunan välissä myös sähkökaapelin poraus.

3 kommenttia:

  1. Mahtavat nuo suuret ikkunat. Tuleeko näihin minkälaiset kaihtimet, vai tuleeko ollenkaan? Me olemme miettineet, että koska meidän olohuoneeseen tulee suuret ikkunat, jätämme ehkä ne ilman kaihtimia. Meillä on talo nyt siis vasta rakennusvaiheessa, eli vielä ei päätöksiä sen suhteen tehdä.

    VastaaPoista
  2. Ei ole kaihtimia. Ovat rannan suuntaan ja luoteeseen, joten aurinko ei kuumenna ja naapureita ei ole lähellä

    VastaaPoista
  3. Upean näköinen talo. Meillä on myös talo rakenteilla, ja sillä on korkeutta melkoisesti. Pitäisi kurottaja saada vielä tilattua, että onnistuu asentaminen. Kauan on rakennusurakka kestänyt, mutta kyllähän se lopulta palkitaan.

    VastaaPoista