sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Lattialämmitys ja betoniteräsverkot

Betoniteräsverkot kokoa 5x2m tuli aseteltua lattialle 25mm korotusnappuloiden päälle. Samoiten valoin ylimmän kevytbetoniharkkokerroksen takan kohdalle, kun lopullinen lattian korko tuli jäädytettyä. Mittailin metrin välein styroksin korkoja. Pääasiassa korot on 2cm sisällä, joten tavoite valun korko on 8cm välillä 7-9cm. Takan harkkoja leikkasin matalammiksi rälläkällä, että sain ne muurattua juuri tuohon samaan korkoon. Takan harkkojen, pilareiden ja seinien liityntään laitoin solumuovista irroituskaistan. Lattiavalu ei saa kantaa yhtään muiden kantavien rakenteiden suhteen vaan sen pitää voida painua itsenäisesti tai muuten valuun tulee halkeamia ja pahimmassa tapauksessa lattialämmityskaapeli vioittuu.

Lattialämmityskaapelit ja betoniteräsverkot
Ennen teräsverkkojen asennusta laitoin seinille suojamuovit koko seinän korkeudelta. Ne oli helpointa laittaa ennen teräsverkkoja, koska piti nitoa niin ylhäältä, että tarvittiin A-porrasta. Muovilla on päällystetty kaikki seinät ja ikkunat. Betonia saattaa valussa roiskua jopa kolmen metrin korkeuteen ja se polttaisi hirteen jäljen, joka ei lähde pois.

Lattilämmityskaapelit asennettiin sähkömiehen kanssa nippusiteillä betoniteräksiin. Nippusiteitä on n. 30 cm välein, jotta kaapelit ei valun aikan liiku. Tavoite-etäisyys on n. 20cm ja ne ei saisi joutua 7cm lähemmäksi toisiaan. Kaapelit on Enston 600W, kolme kertaa 900W, 1600W ja 1800W.

Sähkönsyötölle ja lämpötila-anturille sähkäri taivutteli putket. Ne laitettiin nipparilla harjaterästankoon, jonka naputtelin styroksien läpi sepeliin asti pystyyn.

Pilarin juuressa on solumuovia kolmen sentin kerros. Näin lattiavalu pääse painumaan pilarin perustuksen päällä itsenäisesti.
Teknisen tilan lattiakaivo on kuivakaivo ja johdetaan suihkuhuoneen kaivoon, jossa on vesilukko.
Teknisen tilan lattiassa on kuivakaivon lisäksi viemäri lämminvesivaraajan takana. Siihen voi valuttaa varaajan testivedet ja johtaa varaajan päällä olevan ilmanvaihtokoneen kondenssivedet. Lämminvesivaraajan takaosassa on syvennykset tämän putken vetämiseksi.

Teknisen tilan ja suihkuhuoneen kulmiin löin metrin harjateräkset. Ne on merkkinä valumiehille kaatojen tekemiseksi. Muissa huoneissa ei ole kaatoja vaikka esim vessoissa on lattiakaivot varuiksi.

Kuvan ottamisen jälkeen muurasin betonikakulla vielä kaikki lattiakaivot oikeaan korkoon ja vaakasuoraan.

Lattiavalu on tulevana keskiviikkona.

7 kommenttia:

  1. Lattialämmitys lisää kyllä mukavuutta mökillä huomattavasti. Kiitos jälleen asennusvinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo lattialämmitys joka huoneessa on erityisen hyvä näissä kohteissa, jotka voi olla talvella välillä vain ylläpitolämmössä +8C. Lattia tuntuisi kylmältä vielä seuraavana päivänä ilman lattialämmitystä

      Poista
  2. Meilläkin alkoi just harjateräsverkon asennus eli projekti alkaa valmistua. Onneksi on ammattimiehet asialla, niin ei tarvitse stressata noista vääntymisistä ja lattialämmityksen viottumisesta. Vitsi en malta odottaa että valmistuu!

    VastaaPoista
  3. Olemme suunnitelleet lattialämmityksen asentamista ensi vuoden aikana. Isolle alalle teillä tuli tuo lattialämmitys! Mietin kuinka noita teräsverkkoja suojataan, voiko niihin käyttää sähkösinkitystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkiin huoneisiin eli yhteensä n. 90 m2. Teräkset on ihan tavallista betoniterästä. Niitä ei tarvitse suojata kunhan teräs ei ole 3cm lähempänä betonin pintaa tai pohjaa ts. 8-10cm betonivalun sisällä. Hapettomassa tilassa ei ruostu.

      Poista
  4. Mielenkiintoisia kyllä tällaiset rakennusprojektit. Itse en ole koskaan mitään rakentanut, mutta olin tuttavien luona viikonloppuna seurailemassa kun heidän tulevaan taloonsa asennettiin teräsrunkorakenteita. Olen kyllä hieman haaveillut lattialämmityksestä kylpyhuoneeseen, että ehkä sellaisen asennus on vielä lähivuosina meilläkin edessä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kun jaoit tästä. Meillä olisi haaveena hankkia lattialämmitys meidän omakotitaloon. Voi olla, että aika paljon remonttia täytyy sen vuoksi tehdä. Kuitenkin siitä olen jo vuosia haaveillut. https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista