keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Lattiavalu

Lattia-Aaltonen Hämeenlinnasta teki hyvää työtä lattian valussa. Aloitettiin aamulla klo. 7 ja valmista oli klo 12. Aamulla katsottiin alueet, joissa on kaadot ja laitettiin tasolaseri tonnin merkkiin eli 1000 mm valmiin valun pinnasta.

Sähkärin kanssa oltiin laitettu kaapelit kiinni teräksiin. Aaltonen sanoi, että lattialämmityskaapelit pitäisi sitoa 30cm välein nippusiteillä, muuten pumpusta tuleva massan paine liikuttaa liikaa johtoja. Olimme laittaneet nippareita paikoittain metrin tai puolentoista välein. Siinä sitten äkkiä ennen valun alkua laitoin vielä 200 nipparilla kaapeleita paremmin kiinni teräksiin. Ja tottahan se oli, että muuten olisi kaapelit menneet jopa päällekkäin, mikä ei tietenkään ole sallittua.

Liippauksen jälkeen näytti aika tasaiselta
Betoni oli lattiabetonia, max 16mm kiviä ja notkeus S3. Mitään lisä-aineistuksia ei tarvittu. Teoriassa laskin, että menisi 6.5m3. Aaltonen suositteli ottamaan 7.5 ettei lopu kesken. Olin sopinut betonifirman kanssa, että mahdollisesti ylimääräiseksi jäävän voi palauttaa pumppu-autolla hintaan 80€ puoli kuutiota. Sen verran sitä suurin piirtein jäikin.

Timo Aaltonen hiertää ja liippaa
Pumppu-auto oli paikalla kaksi tuntia. Sen verran betonin levitys ja linearisointi vei aikaa. Linearisoinnin jälkeen Aaltonen odotti n. tunnin, että massa vähän jäykistyy ja aloitti hierron ja liippauksen. Siinä hän oli polvillaan teräslevyn päällä, jonka halkaisija oli noin metri. Levyssä oli reunat pyöristetty ylöspäin, joten hän vain työnteli itseään betonin päällä. Jälki oli tosi sileää. Hienoa kun sen osaa.

Linearisoinnin jälkeen pinnassa on vielä epätasaisuuksia
Virittelin roikilla kattoon neljä 20W ledi lamppua edellisenä iltana, muuten olisikin ollut liian pimeää varsinkin sateisena aamuna klo 7.

Pumppu-autosta tavara lattialle
Valua seuraavana aamuna lattia kestää kävelyä. Silloin kastellaan pinta ja laitetaan valun päälle maanerotuskangas, joka kastellaan märäksi. Maanerotuskankaan päälle vielä muovi. Näin lattia saa olla kaksi viikkoa. Betoni kovettuu vain jos se on kostea ja kahdessa viikossa se kovettuu niin paljon, että se kestää kuivumisen aikaista kutistumista halkeilematta. Teoriassa asia on näin, mutta todellisuudessa vain pyöreä valu ei halkeile. Jos valussa on epämäärisiä muotoja tai pilareita keskellä kuten meillä, ei valu pääse kutistumaan tasaisesti ja jonnekin tulee halkeamia joka tapauksessa. Ne ei ole kuitenkaan ongelma ja ovat pieniä, jos tosiaan valu on kaksi viikkoa kostea ensin.

Linearisointi menossa

1 kommentti:

  1. Kylläpä syntyi hieno ja vahvan näköinen lattia ja vielä noin nopeasti! Tuttavilla on menossa vanhan talon saneeraus, ja nyt heistä tuntuu, että olisi pitänyt purkaa koko talo, koska on ilmennyt, että lattiakin on painunut. Voivatkohan nykypäivän tekniikalla rakennetut lattiat edes painua samoin kuin nuo vanhat?
    https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista