lauantai 24. marraskuuta 2018

Katon eristys

Katon eristys aloitettiin olohuoneesta. Olohuoneen sisäkatto on kalteva 1:2. Ensin kattopaarteisiin laitettiin reunarimat 8cm aluskatteen alapuolelle, joihin ruuvattiin tuulensuojagyprokit. Tuuletusraoksi jäi siis n. 8 cm. Kattopaarteissa on sivureiät, joista ilma virtaa myös sivusuunnassa paarteiden välitilassa. Tiilikaton läpi on vielä kaksi Vilpen harjatuuletinta, joten tuuletusväli on räystäältä harjalle asti. Tämähän on tärkeää, jotta kondenssivesi kuivattuu.

Olohuoneen eristeenä on 450 mm lasivillaa, villan alla muovi ja koolaus kakkoskakkosilla. Olohuoneeseen tulee kuusipaneeli sisäkattoon. Koolauksen tein 60 cm jaolla, koska paneeli kestää taipumatta harvemman jaon. Villa on Isover KL-36 150x870x565. Se on optimaalinen kun paarreväli on 90 cm. Joissakin kohtaa jouduin tukemaan villaa naulaamalla neljän tuuman naulan paarteen alareunaan (naula tuuman verran puun sisään), ennen kuin muovi ja koolaus oli paikallaan.

Muualle tulee puhallusvilla ja muitakin pintamateriaaleja kuin kuusipaneeli, joten muualle tein koolauksen 40 cm jaolla. Koolaus kiinnitettiin kattotuoleihin 6x80mm ruuveilla.

Olohuoneen katon pääty telineiltä kuvattuna
Olohuoneen päädyissä on ylhäällä pienet seinämäiset osat, joihin tuli 125-200mm kivivillaeristys.

Olohuoneen katon eritys menossa. Tässä kohtaa näkyy ylimpänä myös sisäjiirin laudoitus ja aluskate, koska tuulensuojagyprok on vielä kiinnittämättä.
Kosteussulun läpiviennit tein kumisilla Roflex valmispaloilla, jotka teippasin muoviin Sitko teipillä. Muualla kosteusulun teippauksessa käytin tavallista kosteuseristeteippiä.

Teknisen tilan ja suihkuhuoneen kattoa

IV putkien päät kiinnitin teräspannoilla koolaukseen muovin alapuolelle. Sen takia lyhyt koolausrima tässä.

Paroc puhallusvillan puhallus oli tehty tunnissa. Villaa tuli 55 cm ja se ei juurikaan painanut muovia alaspäin. Kivivillan paino on n. 35 kg/m³, joten koolauksen välissä muovia painaa vain n. 5-8kg.

Joissakin kohtaa ilmastointiputken alapuolelle jäi koloja. Täytyy joskus myöhemmin työnnellä villaa välikatolla, niin saa ne tasoitettua. Villan päällähän ei saa liikku, mutta minulla on aika kattavasti lautataso n. 65cm korkeudella välikatolla, jossa voi liikkua. Puhalluksen ajan vain osa laudoista oli kiinnitetty, jotta villan saa puhallettua tason alle (vain kaksi viiden tuuman lautaa vierekkäin).

Puhallusvilla asennettuna


Laitoin ylläpitolämmityksen +8 °C päälle. Nyt huvila onkin valmis talvea varten, juuri sopivasti ennen pakkasten tuloa.

4 kommenttia:

  1. Aikamoisesti hommaa tuollaisessa eristämisessä. Varsinkin kun katto on noin isokin. Tyttäreni perheineen hankki tänä kesänä vanhan talon Porista ja heillä on vielä ennen joulua katon uusiminen edessä. Mutta kyseessä on vain ulkokatto eikä sisäkattoon tarvitse koskea, joten asumista tuo remontti ei lienee haittaa.

    VastaaPoista
  2. Emme uskaltaneet jättää puhallusvillaa höyrynsulkumuovin varaan.
    Käytimme lämmöneristeenä selluvillaa ja laitoimme ennen puhallusta paarteiden väliin tuulensuojalevyt. Tarkoituksena oli vähentää villan painosta aiheutuvaa höyrynsulkumuovin virumista. Näin varmistettiin riittävä ilmaväli muovin ja koolausten väliin upotettujen valaisinten välille. Ristikoolaus silti tarvittiin.
    Höyrynsulkumuovi elää melkoisesti lämpötilan mukana. Meillä oli muutaman vuoden ajan tuvan katto paneloimatta. Pakkasella muovi oli kireänä kuin rumpukavo ja kesähelteellä roikkui.

    VastaaPoista
  3. Meillä muovi ei juuri elänyt. Katto oli tuossa 2-3 vuotta paneloimatta. Ilmavälissä ei ole kuin sähköjohtoja, eikä se haittaisi mitään vaikka muovi paneeliin tukeutuisi. Lämpimällä puolella ei tarvita ilmaväliä. Kylmällä puolella (ulkolaudoituksen tai tiilen takana) ilmäväli on pakollinen, muuten seinä homehtuu.

    VastaaPoista
  4. Eristys täytyykin varmasti tehdä hyvin. Vaikea sitä myöhemmin korjailla. Meidän katto on huonossa kunnossa, ja täytyisikin kysellä tarjospyyntöjä kattoremonttiin. On talolla jo ikääkin, joten tähän oltiin varauduttu kun tämä ostettiin.

    VastaaPoista