Lokasäiliö on ankkuroitu muutamalla ristiin laitetulla maanerotuskankaalla. Ne on 10m pitkiä ja ulottuvat säiliön yli. Liepeiden päälle laitettiin sepeliä ja soraa painoksi.
Viemäriputkien molemmissa päissä on sarana toteutettu kahdella 15° muhvikulmalla. Ne varmistavat, että jos säiliö roudan tms. vaikutuksesta vähän liikkuisi, ei se rikkoisi päissä olevia liityntöjä.
Pohjalta on kuitenkin yli 2m maan pintaan, joten roudan ei pitäisi vaikuttaa. Teippasin varmuuden vuoksi harmaavesilinjan putkeen n. 18m matkalle saattolämmityskaapelin.
Molempien säiliöiden päälle tuli vielä styroksia ja 50cm maata päälle.
Etualalla sähkökaapelin suojaputkia, salaojan tarkastuskaivo ja sen takana lokasäiliö ja harmaavesisuodatin |
Harmaavesisuodatin on 5 henkilön kuormalle mitoitettu kaksi-osainen suodatin. Ensimmäinen kammio on rasvanerottelu ja toinen on biosuodatin. Sen purkuputken kautta vesi imeytetään tontille. Harmaavesisuodattimen tuloputkeen laitoin valmiuden 50mm viemäriputkelle, jos joskus myöhemmin rantasaunan harmaavedet pumpattaisiin ylämäkeen suodattimeen. Nythän sitä ei tarvita, koska siellä on vain kantovesi.
Harmaavesisuodatinta en ankkuroinut, koska ensimmäinen kammio on normaalisti täynnä vettä ja järjestelmä on loivassa rinteessä. Alle tuli vielä sala-oja, joka toivottavasti pitää veden pinnan alhaalla syksyisin ja keväisin. Ainakin nyt syksyllä kaivanto oli ihan kuiva. Pohjavesihän on normaalisti vielä 1,5m alempana.
Yleensä tasamaalla nämä säiliöt kannattaa kyllä ankkuroida, ettei pohjaveden nousu pullauta tyhjää säiliötä maan pinnalle.
Harmaavesisuodatin, kyljessä saattolämmityskaapeli. |
Talolta tuleva sala-oja yhtyy viemärijärjestelmän alta tulevaan sala-ojaan y-liittimellä. Katolta tulevat rännivedet ohjataan kolmatta putkea pitkin alemmas tontin rajalle ojaan. Kaikkiin kolmeen laitoin viimeiseksi 6 m salaojaputken, joiden ympärillä on 20cm sepelia ts.tarkoitús on imeyttää vedet maahan, varsinkin jos talvella purkuputkien päät jäätyvät. Se jää nähtäväksi miten se purkuputki käyttäytyy.
Purkuputket salaojalle, sadevesille, ja harmaavedelle |
Samalla kun viemäreitä asennettin, laitettin myös kolme pylväsvalaisinta pihalle ja maakaapeli autolämmitystolpalle.
Illalla piha näytti tältä, kun oli myös muutama kivi nostettu reunustamaan.
Lokasäiliö peiteltynä ja pylväsvalaisimet paikallaan. |
Hei!
VastaaPoistaMielenkiintoista projektin dokumentoimista, meidänkin jätevesiratkaisussa tulee todennäköisesti olemaan samanlaisia piirteitä.
Ranta-rakentaminen tosiaan antaa oman mausteensa jäteveden pumppaamiseen ja siihen liittyviin ratkaisuihin. Olen itsekin perehtynyt asiaan mökin remonttia suunnitellessani. Jään seuraamaan tilannettanne, todennäköisesti saan ideoita ja inspiraatiota myös omaan jätevesipumppausprojektiimme.
Kiitos kommentista. Talvella huomasin, että routa oli mennyt vain n. 30 cm syvälle eli mm. alimmassa salaojan tarkastuskaivossa vesi ei jäätynyt (50cm maan pinnan alla), joten saattolämmitystä ei tarvita käytännössä.
VastaaPoistaIso urakka kyllä menossa! Poikani myös rakentaa täällä Kiteessä ja heillä asennetaan pian jätevesijärjestelmät. Itse en ole koskaan rakentanut mitään sen suurempaa, joten on mielenkiintoista seurata miten tuollaiset säiliöt ja putket oikein asennetaan.
VastaaPoistaHyvä näköinen projekti! Uskon kyllä että sala-oja pitää pitää veden pinnan alhaalla vaikka vuodenajat vaihtuvatkin. Olethan käyttänyt keskittämisrenkaita tuolla suojaputkien sisällä, niin ei synny hankausta?
VastaaPoistahttps://www.vevi.fi/keskittamisrenkaat.htm
Kiitos tästä. Mukava oli nähdä, kuinka tämä homma hoituu. Tarviiko tässä liukukannakkeita? Mieheni kertoi, että meidän täytyisi sellaiset hankkia. Meidän tontille on myös putkistoja tulossa maan alle.
VastaaPoista