sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Ilmanvaihdon jatkosuunnittelua

Joulukuussa kirjoitin, että rakennusprojekti jää lomalla ja palataan asiaan keväällä. Nyt alkaa olla sen aika. Talvella on ollut aikaa perehtyä tarkemmin muutamiin osittain avoimiin asioihin kuten ilmanvaihto, keittiö, kodinhoitohuone ja takka. Tässä kirjoituksessa avaan ilmanvaihtoa ja seuraavissa kirjoituksissa keittiöta, kodinhoitohuonetta ja takkaa. Yleisön pyynnöstä Katakin :-) saattaa aktivoitua ja kirjoittaa jotakin noihin liittyen plus pihasuunnitelmasta, jota on aloitettu.

KVV suunnittelija teki perussuunnittelun ilmanvaihdosta vuosi sitten, mutta täytyi itse vielä perehtyä asiaan tarkemmin. Oltiin jo aikaisemmin päätetty, että kärynpoisto liedeltä ei yhdisty samaan lämpöä talteenottavaan systeemiin kuin kaikki muut poistot. En täysin luota, että rasvanpoisto liesituulettimessa kykenisi puhdistamaan ilman niin, että sen voisi ohjata lämmöntalteenottokennoon. Kennohan pitää puhdistaa vähintään kerran vuodessa ja kotona olevasta kennosta tiedän, että ne kanavat on kapeat ja olisi hyvä välttää kaikkea pölyä putkissa puhumattakaan rasvasta, joka tukkisi helposti kanavat ja lämmön talteenotto ei olisi tehokasta. IV-koneessahan on suodattimet sekä tulevalle että lähtevälle ilmalle ennen kennoa, mutta olen huomannut että suodattimiin jää helposti ohivirtausta, jos ei ole vaihdossa tarkka (ja vaikka olisikin).

Ehkä oleellisin asia, jotta ilmanvaihto koneellisesti toimisi oikein, on huolehtia paineensäädöstä. Normaalikäytössä ilmanvaihto säädetään niin, että tila on lievästi alipaineinen. Tulevan ilman määrä säädetään hieman pienemmäksi kuin poistoilman. Kuitenkin kaksi asiaa luo helposti ongelman eli keittiön kärynpoisto erillisillä puhaltimella ja takka. Molemmat aiheuttavat suuren alipaineen, jos asiaa ei toteuteta oikein tai vaihtoehtoisesti takka ei vedä.

Liesituulettimen vaikutus ilmanvaihtoon

Esimerkiksi noin 100 m2:n kokoisessa talossa hyvää sisäilmanlaatua vastaavalla noin 0,5 dm3/s ilmavirralla lattianeliötä kohti ilmanvaihdon kokonaisilmavirta olisi noin 50 dm3/s, kun liesituulettimen poistoilmavirta voi olla jopa 50-150 dm3/s. IV-suunnitelman mukaan tuloilma tulisi olla meillä 60dm3/s ja poistoilma 63dm3/s. Liesituulettimen vaikutus on siis kompensoitava IV-koneella automaattisesti.

Takan vaikutus ilmanvaihtoon

Takan vaatima korvausilma kannattaa johtaa suoraan takan alle ja se ohjataan takan sisällä suoraan palotilaan (ei kulje huoneilman kautta). Tämän tarkoitus on tietysti se, että lämmitys on tehokkaampaa, kun ei tarvitse käyttää takan korvausilmana jo lämmitettyä huoneilmaa. Palotapatumalle ei ole merkitystä onko korvausilma 20 asteista vai -20. Joka tapauksessa hyvin palava koivu palaa monen sadan asteen liekillä ja hormista poistuu 100-300 asteista ilmaa riipuen takkatyypistä. Takka vaati paljon korvausilmaa ja useinmiten  alle 11 kW takoilla korvausilmakanava pitää olla 150mm samoin kuin takan hormi.

Toisin sanoen, jos takalle tulee korvausilma suoraan ulkoa takan sisälle (ei huoneilman kautta) ja takan luukut pidetään kiinni, se ei juuri häiritse ilmanvaihtoa. Jos tätä korvausilman toteutusta ei ole suunniteltu jo perustuksen teon yhteydessä - ollaan helposti vaikeuksissa ja takka ei vedä, koska ilmanvaihto alipaineistaa talon (saattaa jopa ottaa ilmaa takan hormista väärään suuntaan ja sisälle tulee savun hajua ja tuhkapölyä).

Ilmanvaihtokone

Oltiin siis jo valittu Valloxilta sopivan kokoinen (096) lämmöntalteenottava kone Vallox 096 L. Piti vielä valita, ottaako sen yksinkertaisemmalla ohjauksella eli 096 MC L vai kehittyneemmällä ohjauksella 096 MV L. L tarkoittaa putkiliitynnän layouttia - toinen putki layout vaihtoehto on R.



Vallox 096 MV IV-kone
MV mallissa on mm. ohjelmoitavissa
  • "Kotona"-tila perusilmanvaihdolle,
  • "Poissa"-tila, kun koti jää tyhjilleen ja ilmanvaihto asettuu pienemmälle säästäen energiaa,
  • "Tehostus"-tila, kun talossa on paljon vieraita, jolloin lämpö ja sisäilman hiilidioksipitoisuus voivat nousta liikaa ja huoneessa tuntuu tunkkaiselta,
  • "Takkatoiminto" helpottaa takan sytyttämistä (hetkellinen ylipaine huoneistoon)
MV mallissa on myös sissänrakennettu kosteusanturi, jolla voidaan ohjelmoida esim. hetkellinen tehostus, kun joku käy suihkussa. MV malliin saadaan myös ohjelmoitua tuloilman lisäys, silloin kun liesituuletintä käytetään (esim. tulo 70%, poisto 40%). Sopiva liesituuletin, josta ohajustieto saadaan, on esim. Vallox LTC. Kun LTC mallin käynnistää aukeaa kanavasulku ja tieto siitä välittyy IV koneelle, joka lisää tuloilman määrää.

Valitsen MV mallin, se on vain pari sataa kalliimpi mutta sillä täyttyy useampi tarve.

MV mallin käyttöliittymä seinä-asennuksena (olohuoneessa)
Liesituuletin Vallox LTC, jossa on tasavirtamoottori kolme-asentoisella puhallinnopeudella ja jonka sulkuläppä sulkeutuu koneellisesti (ei vedä ulkoilmaa kun ilmanvaihto on alipaineninen) ja josta saadaan IV-koneelle tieto tuloilman kompensoitia varten
Liesituuletin Vallox Capto LTC 600 valkoinen
Liesituuletin Vallox Capto LTC
Kytkentä-esimerkki.
Yksi kytkentävaihtoehto: Vallox 096, MyVallox seinäkäyttöliittymä ja Vallox LTC liesituuletin




8 kommenttia:

  1. Mekin juuri suunnitellaan ilmanvaihdon toteutusta taloon. Haluttaisiin juuri tuollainen koneellinen vaihtoehto, jossa on eri toimintoja, jotta voi tarpeen tullen säätää ilmanvaihtoa. Meiltäkin löytyy takka niin senkin takia hyvä.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, että on sisäänrakennettu kosteusanturi. Jolla voi ohjelmoida hetkellinen tehostus. Meidänkin pitäisi ilmanvaihto suunnitella. https://www.iv-lipasti.com/tuotteet/kanavat-ja-liittimet

    VastaaPoista
  3. Hyvää pohdintaa ilmanvaihdosta. Liiallinen alipaine on muutoinkin yleinen ongelma koneellisen ilmanvaihdon taloissa, minkä lisäksi yllättävän monesta uudemmastakin pientalosta puuttuu erillinen takan korvausilmakanava.

    VastaaPoista
  4. Tuttu rakentaa, täytyykin hänelle tämä jakaa. Uskon, että on kovasti apua tästä kirjoituksesta. Meillä itsellä on ollut hieman huono ilma mökissä, joten sinne tulossa korvausilmaventtiilin huolto. Toivotaan, että sillä paranee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo laita vaan jakoon. Nyt laitteet on jo käytössä ja toimii kuten suunniteltiin.

      Poista
  5. Me myös olemme hieman tarkkailleet nyt tätä meidän ilmanvaihtoa. Todennäköisesti korvausilmaventtiilin suodattimen vaihto edessä lähiaikoina. Tuntuu, että vuosien saatossa jotenkin sisäilmasta on tullut raskas ja melko huono, joten jotain sille tulisi keksiä.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen postaus. Kiitokset. Miten teillä menee esimerkiksi ilmanvaihdon huoltosopimukset? Me olemme nyt suunnittelemassa rakentamista, ja yritämme miettiä kaikki osa-alueet läpi sekä huomioonotettavat asiat. Tuo onkin hyödyllinen, kun voi valita eri "tiloja", onko kotona vai muualla.

    VastaaPoista
  7. Tuommoinen ilmanvaihtokone olisi kätevä meidän mökille. Siellä on muutenkin nyt alkamassa pienet LVI huollot ja remontit. Toivotaan, että saadaan kaikki ainakin melkein valmiiksi kesään mennessä. Mukava oli lukea postausta. https://www.tntputki.fi/palvelut/huolto--ja-putkityoet

    VastaaPoista