keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Takka

Takaksi ollaan mietitty kahta eri periaatteelista vaihto-ehtoa. Joko tuplakierrolla varustettu varaava takka tai kiertoilmatakka. Kiertoilmatakan hyvä puoli on se, että talvella se lämmittäisi nopeasti ylläpitolämmöstä normaaliin huoneenlämpöön.

Hormiksi olin jo valinnut talon suunnitteluvaiheessa Schiedel Isokern piipun 160mm hormilla. Se on ulkomitoiltaan 360x360. Hormin paikka piti aika tarkkaan katsoa jo suunnitteluvaiheessa, jotta se ei osu tiilikaton sisäjiiriin. Se on laitettava takan oikealle puolelle. Kuusamon suunnittelija otti tämän huomioon, samoin kuin katon tukirakenteiden paikat.

Nykyisin kaikki uudet hormit on suunniteltava T600 paloluokkaan eli minimi-etäisyys palaviin rakenteisiin Isokern hormilla on 50 mm.

Isokern hormi on rakenteeltaan yksinkertaisin eli ei tarvita sisäpiippua, sisäeristettä ja ulkokuorta erikseen, joten se on nopea muurata latomalla neliömäiset harkot päällekkäin. Ohutsaumaan tulee Schiedel hormiliima ja samalla saa tilattua sopivat piipun hatun, pellityssarjan, savupellin ja nokiluukun ja muita tarvikkeita. Materiaalien hinnassa ei ole eroa monimutkaisempiin rakenteisiin tai tiilestä muurattavaan hormiin.

Takan perustus tehtiin niin, että takka voi olla max 900 leveä ja 600 syvä. Takan takana on seinä, jonka muuraan Leca Easylex harkoista. Tarkoitus on pinnoittaa takka, hormi ja takaseinä samalla tavalla.

Yksi vaihto-ehto on Warma-uunien malli 75 PP Air. Se on varaava takka.
Warma 75 PP Air

Toinen vaihtoehto olisi kiertoilmatakka Warma KIT 75 KFD.
Warma KIT 75 KFD
Nämä ovat sopivan kokoisia ja suhteellisen edullisia. Hintaluokka on n.2500-3000€. Molempiin saa tuloilmakanavan suoraan palotilaan. Molempiin saa myös hormiliitännän takan oikealle puolelle yläliittymällä.

Kävin tehtaalla Uudessakaupungissa tutustumassa Warma Uunien takkoihin, koska niitä ei ole näytillä kaupoissa. Halusin olla varma, että kaikki yksityiskohdat ja mitoitukset täsmää. Käynnin perusteella päädyin malliin Warma 75 PP Air. Todennäköisesti otetaan se harmaalla etuseinän kaakeloinnilla, jotta mustuminen olisi pientä (helppo pyyhkiä puhtaaksi) ja terävillä kulmilla (ei viistottu kuten kuvassa). Ainoa negatiivinen puoli siinä on klapien vaakaladonnassa pieni klapikoko -max 26cm. Jos klapit on pitempiä ne on ladottava kallelleen takaseinää vasten. Se on kuitenkin pienipäästöinen ja tehokas pieneksi takaksi. Eikä ulkonäössäkään ole moittimista. Hinta/laatu on kohdillaan, varsinkin kun se on nyt tarjouksessa kesäkuun toiseen päivään asti.

Takan takana on 1.5m pitkä harkkoseinä. Vino katkoviiva kuvassa on tiilikaton sisäjiiri.

Takan layout



Schiedel Isokern hormiharkko

Korvausilma takan alle ja ilman jakoperiaate

3 kommenttia:

  1. Olemme miettineet myös takan hommaamista mökillemme. Olisi ihanaa vaan seurata tulen loimuamista lasisesta takkaluukusta ja tietenkin toimisi myös hienosti mökin osalämmittäjänä. Tuollainen Air-mallihan olisi hyvännäköinen ja vielä varaava, niin todella hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri muurari sai sen muurattua. Seuraava kirjoitus on siitä. Toimitus onnistui hyvin ja ajallaan, samoin kuin muuraus.

      Poista
  2. Meilläkin on kiertoilmatakka ja hyvin lämmittää. Meilläkin tuollainen iso takkaluukku, ihana katsella tulta ja lämmitellä sohvalla. Ennen takkaa meillä oli aika vilpoinen koti, nyt on ihanan lämmintä. http://www.hemparts.fi/tuotteet/takkaluukut/

    VastaaPoista