lauantai 4. toukokuuta 2019

Keittiösuunnitelma

Talvella tuli vähän vertailtua keittiöitä. Lattiatöissa viemärin ja vesijohtojen paikka tuli jo fiksattua. Muuten on vielä pelivaraa esim. sähköistyksiä ei vielä ole tehty ja en laittanut kattoon vielä kärynpoiston putkea.

IKEAlla on  hyvä ajatus siinä, että tarjotaan suunnittelu-ohjelma, jolla voi leikkiä. Huono puoli on, että se on aika buginen, joten kaikkea ei saa paikalleen oikein.

IKEA on ihan varteenotettava vaihto-ehto, koska laatu ja hinta on kohdillaan. Esimerkiksi IKEA Method keittiössä on sama saksalainen mekanismitoimittaja kuin muillakin laatumerkeillä eli Blum  Toinen laadukas mekanismivalmistaja on itävaltalainen. Muita ei oikeastaan kannata hyväksyä. Samoin kaapin seinämä- ja ovimateriaalit on samantasoisia kuin ns. "laatumerkeillä".

Muutama erikoisuus IKEAn keittiöissä kuitenkin on esim. vaakamitoitus on pää-asiassa 20, 40, 60, 80 cm. Usein kuitenkin tarvitaan 30, 50 ja 100 cm leveitä. Vain muutamia 30 leveitä yla-ja alakaappeja löytyy - 50 cm leveitä ei ollenkaan.

Samoin laatikostojen korkeusmitoitus on erikoinen. Normaalisti jako on 15 ja 30 cm, mutta IKEAlla se on 10, 20 ja 40 cm. Ikealla on matalampi sokkeli (8cm), joten teoriassa korkeustilaa olisi enemmän, mutta sitä ei voi käytännössä hyödyntää, koska jauhopussit, ryynipaketit jne. on mitoitettu pääasiassa 30 cm korkealla jaolla. 40 cm korkeasta ei ole mitään hyötyä, elintarviketeollisuus ei mitoita niin. Sama ongelma on 10cm laatikossa - se on tosi matala. 15 cm korkeaa mahtuisi enemmän kauhoja ja muita välineitä ja 20 cm korkea on taas turhan korkea.

Oheisen mallin mukainen keittiö hyvillä koneilla (IKEAn koneet on IKEA merkkisiä, mutta käytännössä Elektroluxin tekemiä, joten ihan ok) maksaisi n. 4000€ + asennus. Menemättä nyt tarkemmin materiaaleihin, se vaikuttaa ihan kohtuulliselta. Tämän pohjalta pyydämme vielä muita tarjouksia, myöhemmin kesällä. Keittiön hankinta ja kokoaminen näyttäisi menevän syksylle - vielä on niin paljon muuta hommaa ennen sitä. Mutta layout on nyt käytännössä lukittu näillä kuvilla, jotta voi tehdä väliseinät ja sähköistyksen.

IKEA vaihtoehto


Keittiön layoutissa tärkeimmät asiat on jääkaapin, lieden ja altaan myodostama esteetön kolmio ja laskutilat altaan ja lieden molemmin puolin. Jos haluaa pitkät vetimet, tulee katsoa että kaappi ei ole aivan seinän (tai muun ulkoneman esim. lieden vedin, kärynpoisto) vieressä, koska ovi ei aukenisi kokonaan. Me otettaan tästä syystä ovet integroiduilla (upotetuilla) vetimillä.

Keittiön layoutissa vasemmalla on aukko olohuoneeseen ja alaspäin on terassin ovi ja ikkuna.
Kulmaan ajateltiin kulmakaappeja ylös ja alas pyörivällä sisämekanismilla. Altaassa olisi yksi tasoon upotettu allas ja sen vasemmalla puolella astianpesukone ja mikroaalto-uuni. Uuni olisi kierto-ilma-uuni ja liesi induktiotasolla. Sellaisista on hyviä kokemuksia kotona.

Mitoituksessa oli pari hankalaa kohtaa, koska keittiö on vähän kapea. Jouduttiin laittamaan 30cm leveä apteekkikaappi alas ja ylös, sekä 20cm leveää avohyllykkö ylös, jotta sai kohtuulliset laskutilat.

IKEA vaihtoehto layout

Värit on vielä lopullisesti päättämättä, mutta todennäköisesti valkoinen kiiltävä tai harmaa on tällä hetkellä suosikkeja oviksi ja lattiaksi harmaa laatta. Tähän väritykseen sopisi rosterikoneet.

PS. Tämä kirjoitus on "Katan" hyväksymä😊, vaikka ei vielä ennättänyt kirjoittaa - ehkä myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti