sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Mökkitoimittajan valinta ja suunnittelua

Meillä oli ajatuksena tonttimme rakennuspaikkaan soveltuvana joko yksi- tai puolitoistakerroksinen malli. Sen tulisi olla hirrestä ja varustettu mukavuuksilla, soveltua talviasumiseen ja olla tarvittaessa jopa muutettavissa vakituiseksi asunnoksi.

Katselimme netistä malleja ja täytyy sanoa, että mökkitoimittajista erottuu verkossa parhaiten Kontio. Kontiolta olimme aikaisemmin tilanneet saunamökin ja nytkin löytyi yksi mielenkiintoinen malli Kajo 7. Perushinta oli jotakuinkin edullinen, mutta ostajat eivät heti huomaa näissä mökeissä muutamaa asiaa, joita seuraavassa haluan valottaa. Perushinnan hirsi on aika pieni 95x175. Se sopii pelkästään kesäkäyttöön, mutta jos ajattelee talviasuttavaa täytyisi hirsi olla luokkaa 200x220. Silläkään ei vielä saavuteta seinän lämpöarvolta vakituiselle asunnolle tarvittavaa U-arvoa <0.4 W/m2K, joten seinien kautta hirressä kyllä jonkin verran lämpöenergiaa kuluu.

Toinen huomattava asia mm. Kontion mökeissä on usein matala ovi- ja huonetilakorkeus, jota  ostaja ei heti huomaa. Vanhan tavan mukaan mökin ovi on vain 1.9m eli aukon korkeus 1.85m. Ihmiset alkavat olla nykyisin isokokoisia, joten kannattaisi valita normaali ovikorkeus eli 2.1m. Samoin huonetila tulisi olla n. 2.45-2.55m, eikä kuten usein näissä mökeissä 2.2m.

Kontiolta, kuten muiltakin toimittajilta saa korkeamman ovikorkeuden ja huonekorkeuden, jos tilaa 1-2 hirsikertaa lisää seiniin. Silloin tietysti hinta nousee.

Aikaisempi kokemus Kontiosta toimittajana oli hyvä. mutta tällä kertaa emme kuitenkaan siihen päätyneet. Googlasimme lisää ja löysimme Kuusamo Hirsitalot ja mökin Tupala 90. Se on yksikerroksinen ja malliltaan juuri se mitä etsimme. Niinpä selailin sivuilta myyjiä ja päädyin ottamaan yhteyttä Kanta-Hämeen edustajaan (vaikka asummekin Kirkkonummella). Ajatuksena oli yksinkertaisesti, että hänen kauttaan saisimme ehkä paremmin vinkkejä paikallisista tekijöistä Pälkäneellä, joita kuitenkin tulemme tarvitsemaan.

Edustajan kanssa kävimme pari neuvottelukierrosta ja saimme mielestämme hyvän tarjouksen muutamilla muutoksilla täydennettynä. Halusimme muuttaa layouttia, jättää saunan pois, tehdä WCn ja suihkun eri huoneisiin. Halusimme myös tehdä niistä niin isot, että liikuntarajoitteinen voi niitä pyörätuolilla käyttää (koskaan et tiedä milloin itse voit tarvita tätä tulevaisuudessa). Säännösten mukaan pyörähdysympyrä tulisi olla 1.5m, mutta usein hyväksytään käytännössä 1.3m. Lisäksi halusimme keittiöstä oven ulos terassille ja pari muuta pientä muutosta, jotka näkyvät oheisista piirustuksista toisella sivulla.

Hirsimallina oikeastaan vain perinteinen ristinurkka tuli kyseeseen. Lamellihirren hyvä puoli on, että se ei halkeile ja painu kovin paljon verrattuna massiivihirteen. Lisäksi se pitää ilman paremmin liitoksista, joka on tärkeää energiamääräysten tiuketessa (ja kun siis haluaa vähän energiaa kuluttavan talon). Valitsimme 202x220 lamellihirren.

Tupala 90

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti