torstai 18. tammikuuta 2018

Perustussuunnittelu

Tämän viikon aihe on perustussuunnittelijan etsiminen. Tässäkin aloitan ensin paikallisista suunnittelijoista Pälkäneen suunnalla.

Perustussunnitelija tarvitsee pohjatutkimuksen tulokset ja perustamistapalausunnon. Saan ne ensi viikolla. Alustavasti olen miettinyt, että tekisin anturan ja valuharkoilla sokkelin (toiselta nimeltään muottiharkko).

Etu- ja takapihan korkeusero on 1.2m, ja perustussyvyys on takapihalla suurempi, joten teen kolme porrasta anturaan 3 x 40cm. Yksi porras olisi kahden harkon korkuinen eli 2 x 20cm.

Muottiharkoista Lakan MH150 vaikuttaa mittatarkalta ja on 10cm pitempi kuin muut harkot eli 600x150x200. Koska se on isompi se näyttää olevan suhteessa halvempi kuin muut harkot. Mutta pitää pyytää vielä tarjouksia. Harkkoseinämä on korkeimmalta kohdalta 2.0 m, joten teen sen kahdella valukerralla (suositus yhdeksi valuksi on max 1.6m).

Miksi valitsen valuharkon enkä esim. kokobetonista tai muurausharkkoperustusta. Kokonaan betonisessa on suuri työ muottien tekemisessä ja siitä syntyy paljon jätettä. Muurattaessa on isompi työ kuin valuharkkojen ladonnassa. Ero on laastin teko, laastin kanto ja levitys saumaan, jokaisen harkon naputtelu oikeaan korkoon ja vielä laastin pesu välineistä ja myllystä joka muurauskerralla.

Valuharkossa puolestaan on ylimääräisenä betonivalu pumppuautolla, joka on n. 2h tunnin työ. Kokonaiskustannukset on suurin piirtein samat, mutta valuharkoista tehty perustus on huomattavasti kestävämpi, koska on se kuitenkin kokonaan valettu betonista ja siinä on vaaka- ja pystyraudoitus.


3 kommenttia:

  1. Heh, nauratti tuo aiempi kirjoitus "Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä" joka on täysin totta. Tsemppiä perustussuunnitteluun :)

    VastaaPoista
  2. Nauratti samoin parikymmentä vuotta sitten, kun kuulin sanonnan silloiselta pomoltani. Se on näissä talorakennushommissa hyvä tiedostaa, että työtä on ihan pirusti. Pitää olla joko hullu tai motivaatio kohdillaan jos tälläiseen ryhtyy :-)

    VastaaPoista
  3. Meillä on myös alkamassa perustustyöt täällä Jyväskylän suunnilla ja saimme juuri nuo suunnitelmat meidän rakentajalta. Emme tosin tajunneet niistä juuri mitään ja sanoimme vain, että kunhan niistä tulee sellaiset johon meidän talon pystyy pystyttämään, niin luotamme häneen. Mielenkiintoinen ajatus tuo valuharkko, jos tulisi kestävämpi ja melkein samoilla kustannuksilla.

    VastaaPoista