perjantai 29. kesäkuuta 2018

Talotoimitus saapui 👌

Pitänee ostaa harrikka, kun pääsin tälläiseen liivijengiin 🚲. Työliivit työkalutaskuilla olikin olleet ostolistalla, joten ihan sopivaan saumaan tuli.
Kauan odotettu päivä oli keskiviikko 27.6.2018. Talotoimitus saapui päivän etuajassa 👍. Sisältö on suurinpiirtein kaikki puutavara mitä tarvitaan; hirret, niiden asennustarvikkeet, tolpat, kattotuolit ja palkit, yläpäätyjen koolauspuutavara, katon koolingit, aluskate, räystäslaudat, ulkopanelointi ja sisäpanelointi, terassirungot ja laudat jne.

Rekan traileri piti jättää asfalttitien varteen tukinlastauspaikalle, koska mökkitiellä ei voi yhdistelmällä kääntyä. Kolme juontoa tarvittiin purkuun ja aikaa meni yhteensä 5 tuntia, vaikka trailerin jättöpaikka oli vain 2km päässä. Suurin piirtein tunti purkua ja sitten tunti uuden satsin hakua trailerilta jne.

Pari pakettia piti nostaa talon sisäpuolelle, kun pihasta loppui tila. Se ei periaattessa ole hyvä juttu, koska hirsistä otetaan kahden varvin jälkeen ristimittoja. Nuo niput on onneksi niitä, joita tarvitaan heti. Yritin saada niput järkevään järjestykseen pihalla muutenkin eli lähimmäksi tietä ja talon sisälle tuli ne niput, joista aloitetaan pystytys maanantaina.

Kävin torstaina ostamassa pressuja, koska perjantaiksi oli luvassa rankahko vesisade, joka sitten myös toteutui. Teippasin kaikki reiät talotehtaan paketeista. Varsinaisia jälkiä ei puutavarassa ollut, mutta nostoliinat vetää helposti muoviin reiän kun nippuja nostellaan. 

Oli sovittu etukäteen että ovet ja ikkunat tulee suoratoimituksena ikkunatehtaalta kolme viikkoa myöhemmin ja kattotiilet neljä viikkoa myöhemmin. Se olikin fiksua, koska tosiaan pihasta loppui tila. Kolmen viikon päästä pitäisi jo aluskate olla päällä, joten ikkunat ja kattotiilet saa suoraan paikoilleen.

Piha täyttyi kahdeksastatoista nipusta.
Oli sovittu asennusfirman kanssa, että asennusta helpottamaan tehdään tellingit niille osille, joissa sokkeli on yli metrin korkea. Meillä se tarkoitti noin kahta kolmasosaa ulkopuolesta. Tellinki on kakkosnelosesta ja 12mm havuvanerista. Aika tukevalta tuntuu. Kaide on 110cm korossa. Laitoin tellingit 20-25cm etäisyydelle seinästä, koska hirsien natsat on 15cm ja sokkeliylitys on 2cm.


Tellingit ulkopuolella ja paketteja suojattu myös kevytpeitteillä.
Pinnoitin harkot Vetonit 410lla. En ollut slammausta tehnyt aikaisemmin, mutta Youtubesta on paljon apua. Ei se itse asiassa kovin vaikeaa ollut. Jos on yli puolen sentin hammastusta harkoissa, ei oikein saa kertaslammauksella tasaista. Jotkut sokkeliseinät pitää vetää myöhemmin toiseen kertaan.

Vetonitilla pinnoitettu sokkeli. Harjaterästapit, joihin hirret painetaan, näkyvissä. Niiden päässä vielä väliaikaisesti muovitulppa, joka on työsuojelun kannalta tarpeen.

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos kivasta blogista. On ollut kiva lukea kun meillä edessä samankaltainen projekti eikä minkäänlaista kokemusta. Kovasti kiinnostaisi tietää tuon kokoisen mökin budjetti? -kiitos

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kysymyksestä. Hienoa että uskallatte aloittaa vaikka ei kokemusta ole - tekemällä oppii! Lukekaa ja suunnitelkaa etukäteen paljon, siitä on hyötyä. Muutaman asian olen oppinut. Ei kannata olla tiukkaa aikataulua, yllätyksiä tulee aina :-).Maan alle tulevat rakenteet yllättävät aina ja riippuvat tosi paljon tontista. Meillä on rinnettä ja kallion louhintaa, jotka nostavat hintaa. Tämä on myös rakenteiltaan ja tasoltaan kuten omakotitalo, joten sekin nostaa hintaa. Oman työn osuus vaikuttaa myös paljon. esim. pelkästään anturan ja sokkelin teossa säästin 10t€. On pakollisia kuluja, joita ei voi itse tehdä, kuten suunnittelu ja lakisääteiset työnjohtajat n. 10t€. Kun itse tein perustuksissa kaiken konetöitä lukuunottamatta, niin tähän asti on kulunut yht. 30t€. Talopaketin hintaan vaikuttaa sisältö, meillä on puuosatoimitus, ikkunat, ovet ja tiilikatto. Sen suusruusluokka on n. 50-60t€. Hirsirungon ja katon asennus on menossa, sen teetän ja puhutaan n. 25-30t€. Asennuksen lopputulos on ulkoa päin melkein valmis. Kaiken kaikkiann budjetti on 170t€, joka sisältää 10% yllättäviä kuluja - siitä on tosin jo puolet mennyt :). Budjetointivirheen ja yllättävien kulujen osuus pitäisi olla ehkä 15%. Vielä sellainen neuvo, että älkää tehkö tiukkaa budjettia. Käyttäkää lopussa vaikka hienompaan keittiöön, kaakeleihin ja takkaan jos rahaa jää yli. Ei kannata tehdä toisinpäin, että laittaa sitten halvimmat pintamateriaalit, jos rahat loppuu. Onnea projektiinne!

    VastaaPoista