maanantai 29. lokakuuta 2018

Porakaivo

Poratessa kallio löytyi jo kahden metrin syvyydestä, mutta se oli aika rikkonaista aina kuuden metrin syvyyteen asti, joten teräksinen maaputki porattiin 9 metrin syvyyteen. Se estää kivien, pintavesien ja muuten huonon veden pääsyn kaivoon, jota kalliossa selvästikin oli alle 6 m syvyydessä. Ensimmäisen putken päässä on maakenkä, joka poraa tietä putkelle. Kolme kolmen metrin teräsputkeä hitsattiin päittäin porauksen edetessä.

Piti porata 120 metriä syvä kaivo, koska vettä löytyi vasta 90m jälkeen. Se on aika mielenkiintoista, vaikka vieressä on järvi. Porari sanoi, että se on aika tyypillistä, että järven vieressä ei ole kalliossa vettä. Eli kallio on erittäin yhtenäistä, vain vähän halkeamia.

Poraus menossa
Kolme kolmen metrin teräsputkea hitsattiin päittäin.

Poraushiekkaa eli porasoijaa.

Seuraavana päivänä pienellä kaivurilla kaivettiin putkioja kaivolta talolle n. 10m.


Putki-oja talolta kaivolle. Perällä näkyy porakaivon teräksinen maaputki.

Teräsputken sisään tulee muovinen kaivoputki, joka estää raudan liukenemisen kaivoon.

Vesijohto, saattolämmitys ja sähkö pumpulle

Maaputken sisään asennettiin 9 metrin muoviputki, jonka alapäässä oli tiiviste maakenkää vasten, joten raudan ei pitäisi liueta kaivoon.

Laitoin vesiputkelle vielä saattolämmityskaapelin, vaikka vesiputki on 1,5m syvyydessä ja styroksia tulee vielä päälle, joten sen ei pitäisi jäätyä kovallakaan pakkasella. Teräsputken ja muoviputken läpi kylkeen tuli satulaliitin, jonka kautta vesi virtaa putkeen. Sisäkautta liittimen saa irti ja kaivon voi huoltaa tai vaikka pumpun nostaa huoltoa varten tarvittaessa.

Pumppu asennettiin sadan metrin syvyyteen.  1,1 kW Grundfos pumppu (2A-23) tuottaa n. 1,8m³/h. Totesin sen itsekin, kun 60 litran saavi täyttyi noin kahdessa minuutissa. Vielä ei asennettu painesäiliötä tai mitään muutakaan vesijohdotusta. Ainoastaan putki tekniseen tilaan, jossa on kynsiliitin 22 mm letkulle. Pumpun voi käynnistää sähkökeskukseen asennetusta moottorinsuojakytkimestä. Koska ei ole painesäiliötä ja painekytkintä, pumppua voi käyttää vain letku auki eli ilman vastapainetta n. 10-15 minuutin jaksoissa per tunti.

Olen nyt kolmen päivää aikana pumpannut kahdeksan tuntia vettä jaksoissa kymmenen minuuttia pumppausta ja tunnin tauko. Eli yhdessä jaksossa noin 300-400 litraa. Veden tuotto on siis ollut ainakin 3000 litraa per vrk. Vedessä oli sameutta eli porauspölyä n. kaksi päivää. Kolmantena vesi kirkastui. Toistaiseksi veden laadusta ei voi sanoa mitään. Kaivoissa ja porakaivoissahan erityisesti on aina riski, että vesi sisältää arseenia, mangaani, rautaa tai jotain muita haitallisia aineita. Sen tietää vasta ensi vuonna, kun veden laatu testataan.

11 kommenttia:

  1. Oho onpas aika syvälle joutunut kaivamaan, jos yli sata metriä syvällä vesi ja kuitenkin järven vieressä. Hyvä että saitte kaivon kuitenkin tehtyä ja vettä tulee, mutta joo kannattaa varmaan tarkistuttaa vesi vielä kunnolla ennenkuin sitä rupeaa käyttämään. Meilläkin käy aina kerran pari kymmenessä vuodessa huoltomies puhdistamassa meidän kaivot, niin mahdolliset likaisuudet tai muut vauriot pystytään huomaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus riittää 60m joskus 150m. Sitä ei tiedä etukäteen. Ja joskus pitää porauksen jälkeen hydraulipaineella avata kallioon isompia halkeamia.

      Poista
  2. Tulipas nopeasti kallio vastaan! Meilläkin olisi ensi kesänä pieni projekti edessä kun mökillä pitäisi saada porattua salaojat, mutta nyt olemme vasta vertailleet suuntaporauksen hintoja. Miten muuten tuo vedenlaatu, oliko testatessa lopulta hyvä vai löytyikö haitallisia aineita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä testattiin vesi laboratoriossa, n. 30 eri parametriä. Vesi oli muuten erittäin hyvää, mutta joillekin alueille tyypillisesti Fluoria (fluoridi) on elintarvikekäyttöön liikaa. THL suositus on max 1,5μg/l. Tutkin juuri millaisen käänteisosmoosisuodattimen asentaisi. Onneksi noita saa n. 300€ hintaan.

      Poista
  3. Olipa kallio tosiaan korkealla! Me rakennutimme omakotitalon tänne Valkealaan reilu vuosi sitten ja nuo kaivuuhommat on vielä tuoreesti muistissa. Nyt olisi ensimmäinen likakaivon tyhjennys edessä, jännä nähdä miten sellainen oikein hoidetaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvä, että saitte kaivon porattua! Porakaivoissa tietenkin on se ongelma, että niistä voi pitoisuuksia löytyä. Meidänkin porakaivon vedestä löytyi analyysissa pieni määrä arseenia. Onneksi homma korjaantuu yleensä melko helposti vedensuodattimella.

    https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    VastaaPoista
  5. Kiva seurata! Meillä myös alkaa suurempi urakka tuossa pihapuolella putkien ja muiden suhteen. Sähkösinkitys vaan vielä pitää tehdä, muuten on kaikki valmiina kokoamista varten.

    VastaaPoista
  6. Suuri urakka! Meillä on myös kaivo, siihen pitäisi kaivon puhdistus tehdä. Sillä ikää on jo melkolailla, oli jo valmiina kun talo ostettiin. Hyvä että tuo vesi kirkastui kolmannen päivän kohdalla. https://www.kaivo.fi/kaivokunnostukset

    VastaaPoista
  7. Ollut kaivantaa riittämiin. Meillä on mökki rakenteilla, ja sinne vielä pitäisi saada kaivo. Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan kaikki valmiiksi. https://www.ristiinanporakaivo.fi/porakaivot/

    VastaaPoista
  8. Kiitos jakamisesta. Oli mukavaa nähdä, kuinka homma hoitui. Mediänkin täytyisi saada porakaivo tontille. Todella syvälle tuo pumppu asennetaan, minä en tiennytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se asennetaan syvälle, koska itse poraus on se vesivarasto. Kaivohan ei täyty halkeamista välttämättä yhtä nopeasti kuin pumppu tyhjentää. Esim. 100m syvässä reiässä on n. 3000 litraa vettä.

      Poista