sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Sähköasennuksia ja panelointia

Hirsiseinän sähköasennukset piti tosiaan miettiä jo vuosi sitten suunnitteluvaiheessa, jotta kaikille ulkoiseiniin tuleville rasioille saatiin johdot piilotettua seinän sisään porauksiin. 30mm poraukset hirsiin oli tehty jo hirsien valmistuslinjalla oikeille kohdilleen. Rungon pystytyksen aikaan piti lähinnä katsoa, että hirret tulee oikeille korkeuksille ja oikein päin, jotta sähköporaukset on linjassa.

Nyt sitten porattiin 73mm rasiaporalla rasian syvyinen aihio hirteen, koverrettiin se taltalla ja pienemmällä poralla auki rasian syvyyteen, joka oli n. 60 mm. Sen jälkeen porattiin syntyneen kolon pohjasta 30mm poralla reikä vähän yläviistoon, jotta se kohtaa hirren keskilinjalla olevan valmiin porauksen. Ylimpään hirteen oli tehnyt vastaavasti 30mm porauksen alaviistoon lähtien kattojen korkeudelta. Näin syntyneeseen reikää työnnettiin yläreiästää haluttu MMJ johto, asennettiin rasia ja kytkettiin siihen esim. pistorasia. Kolme vierekkäistä koloa olohuoneen seinässä näkyy eri vaiheissaan alla.

Kojerasian asennuksia hirsiseinään
Kaikki sähköjohdot vedettiin yläkautta, joten 50mm kattokoolausten väliin tuli melkoisesti 3x1.5, 4x1.5, 5x1.5 ja 3x2.5 neliömillin MMJ kaapeleita.
Katossa on johto poikineen



Olohuoneen päädyissä on vinot osuudet, joihin tulee 20x220mm hirsipaneeli. Ennen paneelin asenusta laitettiin luonnoliseti kosteussulkumuovi, joka teipattiin hyvin toisiinssa ja teipattiin myös ikkunoiden reunat, jotta ilma ei virtaa mistään raoista.

Olohuoneen päädyn vinoon yläosaan asennettiin hirsipaneeli

Seuraavaksi jatkettiin olohuoneen katon paneloinnilla. Se on 15x125mm paneelia.

Katossa paneelit. Harjalle tulee vielä 100mm lista. Vuorilaudoista myös kaksi ylintä paikoillaan.


11 kommenttia:

  1. Me oltiin myös juuri viikonloppuna tekemässä sähköasennuksia meidän kesämökillä, joka pikkuhiljaa rupeaa vihdoin valmistumaan. Mähän en tuosta sähköasennuksesta itse tiedä juurikaan, mutta onneksi puoliso osaa nuo hommat ja mä olin vain enemmän pitämässä seuraa. Kivan näköinen talo tulossa teille, varsinkin tuo seinä missä on paljon ikkunoita avautuu todella kivasti luontoon.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Noista ikkunoista näkyy järvelle, mutta pitää vähän karsia koivuista ala-oksia.

    VastaaPoista
  3. Joo rungon pystytyksessä pitää jo katsoa nämä kohdilleen. Mutta ammattitekijät sen tietääkin. Meilläkin on hirsitalo valmistunut viime vuonna. Siinä saa ottaa hieman eri asioita huomioon sähköasennuksissa kuin tavan talossa.

    VastaaPoista
  4. Meilläkin sähköasennukset piti miettiä melkein vuosi aiemmin, koska haluttiin myös johdot seinän sisään. Saatiin oma talomme valmiiksi jo reilu puoli vuotta sitten. Oli kyllä mahtava fiilis silloin muuttaa omaan kotiin. http://www.upesystems.fi/

    VastaaPoista
  5. Teillähän näyttää jo olevan hyvässä vauhdissa teidän mökkinne ja kiva kun hahmottaa jo sisältä millainen on tulossa! Meillä pitäisi myös vedellä meidän mökille uudestaan sähköasennuksia, sillä tämän hetkiset eivät vain yksinkertaisesti kata koko mökkiä. Jotenkin ennen ei niinkään ajatellut, että vaikka sähköä saikin vain yhdestä pistokkeesta. Onneksi kuitenkin nyt on tekeillä. Mäkin ihan säikähdin kun he porailivat meidän hirsiin sellaisia reikiä että, mutta onneksi huoleistuin turhaan.

    VastaaPoista
  6. Meidänkin mökinrakennus alkaa olla pian siinä vaiheessa, että saa aloittaa sähköasennukset. Tämä vaihe tuntuu itselleni kaikkein vaikeimmalta, sillä tietämykseni asiasta on hyvin vähäinen. Vaikka tulihan näihin toki silloin suunnitteluvaiheessa jonkun verran perehdyttyä. Kivannäköinen tuo pääty muuten nyt paneloinnin jälkeen!

    VastaaPoista
  7. Upea hirsitalo teillä! Meillä vanha hirsimökki Saimaalla missä tehtiin remonttia ja sähköt uusittiin. Sähköasennukset remontoidessa ovat hankalia koska vanhoista piirustuksista ei aina ottanut selvää sähköjen osalta. Hirsirakenteinen talo tai mökki tuo aivan oman tunnelman. Asumme Helsingissä mutta haluan melkein joka viikonloppu mökille tunnelman ja maiseman takia! :)

    VastaaPoista
  8. Kaunis hirsitalo! Itselläni myös haaveissa. Sisareni juuri on rakennusurakan keskellä, he rakentavat taloa ja sähköasennukset ovat meneillään tällä hetkellä. Uskon että tästä teidän mökistä tulee kyllä erittäin kotoinen!

    VastaaPoista
  9. Hyvän näköiset nuo teidän paneelit. Meillekin tulee sähköliike tekemään asennukset ensi kuussa. Mukavaa kun homma etenee. Todella tunnelmallisen näköistä teillä.

    VastaaPoista
  10. Kivalta näyttää tuo katto. Pitäisi itsekin miettiä hieman meidän tulevaa sähköasennusta ja tehdä suunnitelmia. Tärkeää olisi myös, että pistorasioita olisi tarpeeksi. Nykyisessä talossa kun ne jäivät hieman uupumaan, jouduttiin jatkojohtoja vetää aika paljon.

    VastaaPoista
  11. Tuttavalla myös alkavat nuo sähköasennukset tässä jonkin ajan kuluttua heidän mökkiinsä. Oli tarkoitus, että kaikki olisi valmista vuoden loppuun mennessä. Veikkaan kuitenkin, että menee hieman kauemmankin. https://www.rv-sähköpalvelu.fi/rv-sahkopalvelu

    VastaaPoista