sunnuntai 4. elokuuta 2019

Harkkoseinän teko

Seinäharkkoja en ollut aikaisemmin muurannut, mutta pontatuilla Leka Easylex väliseinäharkolla tein takan taakse palonkestävän seinän. Harkko on kokoa 498x300x88. Kun seinän pituus on 150cm, niin tarvitaan kolme kokonaista ja myös puolikkaita harkkoja ja halutessa myös päätyharkkoja. Päätyharkon voi myös tehdä leikkaamalla päätypontin pois kokonaisesta harkosta. Puolikkaita tarvitaan joka toisen kerroksen alkupäähän, koska pitää olla pontit harkon molemmissa päissä

Tässä tapauksessa seinän aloitus oli helppo, koska keskitolpan kylkeen sai kiinnitettyä ruuveilla teräksisen Leka lähtölistaprofiilin ohjuriksi. Tämä varmistaa että seinän alku on pystysuora. Toiseen päähän laitoin valmiiksi seinätolpan, joka on harkkoseinän takana. Tällä tavalla sain myös seinän toiseen päähän suoran ohjurin.

Muurauksen voisi tehdä ohutsaumauslaastilla, mutta päätin kayttää Tytan Mortar kiviliimalla, koska sillä sain päätyharkon samalla liimattua muurauksen edetessä kertopuutolppaan. Massa on jopa pitävämpää kuin harkkolaasti.


Leka Easylex harkkoseinä

Ensimmäinen harkkokerros piti tosin muurata perinteisellä harkkolaastilla, koska Tytanilla ei voi tehdä yli 3mm saumaa. Alusta oli vähän kalteva, joten siinä sauma oli n. 1cm paksu. Annoin ensimmäisen kerroksen kuivua yön yli.

Tytan Mortar massan työstöaika on vain n. 1-2 min ts. kannattaa valmistella hyvin ja leikata tarvittavat harkot etukäteen, laittaa ne oikein päin lähelle pinoihin ja muutenkin miettiä vaihe vaiheelta etukäteen, miten sen tekee. Tytan massaa ruiskutin Tytani rusikullaSeinä WCn puolelta. Huomaa kertopuutolppa vasemmassa reunassa.
Seinän rappaus oli vaikein vaihe. Vetonit 410 saa hyvin 400cm muurauslaatalla seinäään ja 800 cm laatalla oikaistua. Koska pintaan tulee valkoinen antiikkilaasti, olisi ollut hyvä käyttää valkoista Vetonittiä, mutta sitä ei Hämeenlinnan rautakaupoissa ollut. Antiikkilaastia joutuu siksi vetämään kahteen tai kolmeen kertaan.


Seinä kahteen kertaan Vetonit 410 oikaistuna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti