Sala-ojien tarkastuskaivo ylimmässä nurkassa. Yksi linjalanka näkyy vähän selkeämmin. Merkkausprayllä merkattu sokkelin ulkoreunan paikka. |
Alareunassa toinen sala-oja. Meritan kaivon päällä Uponorin 500mm jatkopala. |
Toinen vaihto-ehto olisi ollut tehdä anturat Lakan valuharkoista, joita käytän sokkelin tekemiseen.
Harkkojen yli ja sisäpuolelle olisi laitettu muovi ja sitten raudoitus sisäpuolelle. Se olisi edellyttänyt hyvin tasaista sorapetiä myös anturan ulkopuolella. Meidän tapauksessa sorastus on ulkopuolella liian kapea ja vähän liian epätasainen ja lisäksi kun siinä on useita portaita, olisi se ollut paljon työläämpi tehdä. Harkko/muovi sopii hyvin yhdessä tasossa olevaan pohjaan ja kun anturan ulkopuolella on min 500mm tasaista sorastusta.
Tassuilla syntyi anturamuotitus päivässä. Lisäksi kuitenkin tarvitaan meidän tapauksessa lisäraudoitusta, joten meni vielä kaksi päivää sen tekemiseen. Tassujen mukana tuli tukiteräksiä, jotka laitettiin korkoon n. 150mm anturan pohjasta. Tässä hommassa tarvitaan kaksi henkilöä eli molemmin puolin tassua. Tassun yläreunoja painetaan molemmin puolin n. 5cm sisäänpäin, jotta tukiteräs saadaan pujotettua paikalleen.
Tassun kolmen pituussuuntaisen 8mm teräksen lisäksi laitettiin keskelle korkoon 150mm (tukirautojen varaan) yksi 8 mm teräs. L-muotoiset tartuntateräkset surrattiin tämän ja Tassun pituussuuntaisten rautojen varaan pystyyn. Kun sisäpuolinen maanpaine on yli 1m on tartuntojen välimatka 200mm. Kun sisäpuolisen sorastuksen ja ulkopuolisen maan pinnan ero on alle 1m laitettiin tartuntoja 800mm välein. Tärkeää on saada nämä tartunnat keskelle myöhemmin laitettavien harkkojen reikiä.
Meidän Lakka valuharkko on 150mm leveä ja 600mm pitkä. Siihen rei'itykseen sopii, että aloitetaan tartunnat nurkasta 75mm päästä ja laitetaan tartuntoja 300 tai 600mm jaolla, niin teräkset sattuvat harkon reikien keskelle. Toinen harkkokerros on tietysti eri kohdassa, mutta parhaiten tälle harkolle sopii tuo 300 tai 600 jako.
Eli tartuntoja pitää siis laittaa vähän eri jaolla kuin perustussuunitelmissa oli laskettu. Perustussuunnittelija ei ollut osannut ottaa tätä huomioon, vaikka tiesi mitä harkkoa tullaan käyttämään. Täytyy antaa tästä joskus palautetta.
Anturamuotit asennettuna. Pilarimuotit ja takan muotitus vielä vähän vaiheessa. |
Sama toisesta suunnasta. Tassuilla onnistui portaiden teko näppärästi. |
Tilasin myös anturabetonin. Valu on perjantaina 11.5. Pumppu-auto tuo klo 8 aamulla 6 mottia C25/30 betonia, jonka max raekoko on 16mm ja notkeus S2.
Anturan pohjalle laitetaan nykyisin kuparinen sähköjen maadoituskaapeli |
Pilarimuotissa 4 x 10 mm teräkset tartuntoina. Vaakasuuntainen teräs yläreunassa on vain tuki, joka otetaan pois valun jälkeen. |
Salaojitus on kyllä huipputärkeä asia uusissa ja vanhoissa rakennuksissa. Kiitos jälleen kuvista ja vinkeistä :)
VastaaPoistaJep, näin ekan talven jälkeen näyttivät toimivan hyvin. Kävin pari kertaa talvella katsomassa ja vesi ei ollut jäässä tarkastuskaivoissa, vaikka parissa veden pinta oli vain puoli metriä maan pinnalta eli talon vieren styroksit, jotka juuri ja juuri ylettyy sala-ojalinjalle suojaa kyllä hyvin.
PoistaTuttavillamme on ollut tällä viikolla menossa tuo muottien asennus ja olin auttelemassa heitä työmaalla. Kovin suurena apuna en ollut, mutta pieniä huoltohommia sain sentään kontolleni ja mielenkiintoista oli seurata sivusta. Siististi teillä laitettu nuo anturamuotit.
VastaaPoista