torstai 24. toukokuuta 2018

Sokkeli alkaa saada muotoa

Tänään sokkelin 6 ensimmäistä harkkokerrosta on ladottu, samoin kuin muutama pilarin alku. Suositellaan, että valuharkkojen kertavalu olisi alle 1.6 metriä korkea. Meillä ensimmäinen valu on max 120cm ja toinen 80cm.

Riskit kasvaa jos valaa kerralla korkeamman sokkelin. Paine tulee alapäässä kovahkoksi ja joku tuenta voi pettää. Koska harkoissa on pontit päissä, on tuettava lähinnä kulmat, koska niissä mikään pontti ei pidä harkkoa paikallaan. Lisäksi pitää tukea katkaistut harkot.

Linjapukitkin ja -langat purettiin yhtä lukuunottamatta. Nyt voi mitata suoraan harkoista. Mitat ja ristimitat on n. 10 mm tarkkuudella oikein, joten hyvältä näyttää. Lamellihirsirungossahan sokkeli on n. 20 mm sisempänä kuin hirren ulkopinta. Yleisesti sokkeli on parempi olla mieluummin alle ohjemitan kuin yli, koska jos se on yli niin sokkeli pilkistää rumasti hirren alta. Jos se on pari senttiä pienempi, niin ei sitä huomaa.

Harkot ensimmäistä valukertaa varten melkein valmiina

Luiskissa oli vähän hommaa. Osittain rälläköin timanttilaikalla harkkoihin viisteitä, osittain jätin aukkoja. Rälläkkä puree hyvin harkkoon, mutta on tosi pölyistä hommaa. Varsinkin tyynellä tarvitsee hengityssuojaimen. Aukot pitää tietysti tukkia vanerilla tai laudoilla. Itse surrasin 2mm hehkutetulla teräslangalla läpi lautojen ja aukon laudat molemmin puolin. Lisäksi laitoin muurauslaastia ja uretaania jääneisiin reikiin. Kuvassa takana sininen on 1cm muovikoroke ja musta 1cm muovikiila. Niillä sai hyvin anturan epätasaisuudet oiottua. Lopulta 6 harkkokerroksen jälkeen oli vain +/- 2 mm korkeuseroja.

Luiskassa pari aukkoa, jotka tukitaan laudoilla molemmin puolin.

Sokkeli ei noudata moduulimitoitusta, joten joitakin harkkoja joutuu katkaisemaan ja toisaalta jää pieniä aukkoja, jotka tukitaan laudalla.

Vasen harkko on laitettu korkoon muurauslaastilla ja oikea muovikiiloilla.
Yllätyksekseni huomasin, että saman valmistajan (Lakka) harkkojen pontit on eri mitoilla riippuen valmistavasta tehtaasta. Olin hakenut malliksi muutaman harkon rautakaupasta. Myöhemmin toimitettiin saman rautakaupan toimesta kymmenen lavaa, jotka oli eri tehtaalta (Lopen tehdas). Nämä ei sovikaan ensin haettuihin. Onneksi vahinko ei ole iso, koska niitä toisia on vain kymmenen harkkoa, mutta lukijoiden on hyvä vaatia saman tehtaan harkkoja toimitukseen. Tämä Lakan kannattaisi kyllä yhtenäistää tehtaiden välillä. Muuten harkot ovat mittatarkkoja ja hyviä.

Lakan harkoissa eri tehtaiden pontit ei sovi toisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti