torstai 3. toukokuuta 2018

Sähkösuunnitelma ja koti-automaatio

Sähkösuunnitelmassa oli perustoimintojen lisäksi oleellista toteuttaa kattava talotekniikka ja kotiautomaatio etäkäytöllä. Tässä asiassa on joitakin sudenkuoppia, joita yritän valottaa alla.

Monenlaista tarjoajaa löytyy ja voi päätyä todella kalliiseen järjestelmään, jonka ylläpito on mahdotonta tulevaisuudessa. Täytyy ajatella, että koti-automaation tulee toimia ainakin 30 vuotta. Vertaa mikä vanha teknologia (PC, puhelin, käyttöjärjestelmä, video, dataformaatti) on käytettävissä vielä 10 tai 20 vuoden jälkeen. Ei taida löytyä enää diskettiasemaa tai DOS käyttistä. Varo siis sudenkuoppaa, että perustat koti-automaation esim. johonkin nykyiseen verkkoratkaisuun, dataformaattiin tai myyjän lupaamaan tulevaisuuden järjestelmään. Et saa sille kohta enää tukea.

Automaatio pitää olla täysin ohitettavissa (jos se on esim. rikki - lämmitys ja sähköt täytyy täysin toimia talossa) ja vaihdettavissa haluttaessa erikseen sähköjärjestelmästä. Sähköjärjestelmä ja pääkeskus pitää olla rele/kontaktoritoiminen siten, että kuka tahansa sähkö-asentaja osaa sen asentaa ja vaihtaa sen komponentteja.

Osa asennuspiirustuksesta


Sähkösuunnitelmassa ja automaatiossa oleellisimpia asioita olivat

  • Kotona/poissa etäohjauksella Android/Apple apin avulla
  • Automaatio täysin ohitettavissa ja vaihdettavissa tarvittaessa
  • Ei sitoutumista mihinkään toimittajan kuukausi tai vuosimaksuihin - ainoastaan yksi mobiili operaattorisopimus, joka kattaa 4G/3G/2G verkon ja sisäisesti Wifi.
  • monen käyttäjän Appi esim. isä, äiti, lapsi, isovanhempi jne. voi käyttää omalta laitteelta tai tarjotaan avaimenperä, josta saa Kotona/Pois napistä päälle/pois.


  • Ohjattavia elementtejä:
    •  Kotona / Poissa yhdellä napin painalluksella:
      •           lämmitys Kotona (säädettävä taso esim 21ºC) ja Poissa (säädettävä esim. 9ºC)
      •           kaivopumppu päälle/pois
      •           lämminvesivaraaja päälle/pois
      •           ilmanvaihtokone teho 2 / teho 1
      •           sähköt päälle joihinkin pistorasioihin esim KHH ja keittiö / sähköt pois
    • kahden huoneen lämpötilan seuranta etänä appiin
    • palohälytys, vuotohälytys, virtakatkohälytys appiin
    • ulkopistorasian etäohjaus apista autolämmitystä varten. Ulkopistorasia toteutetaan kolmevaihejohdotuksella, jotta siinä olisi mahdollisuus myöhemmin sähköauton teholataukseen. Alkuvaiheessa se on vain autolämmitykseen. Tosin meillä on molemmissa autoissa Webasto eli se on lähinnä vieraita varten. Sen saa päälle ja pois etänä samalla Apilla
    • tiettyjen ulkopistorasioiden etäohjaus apilla. Voi käyttää esim. kastelupumpun käynnistämiseen etänä.


Lisäksi toteutetaan ulko-ovien murtoseuranta, kaksi etäohjattavaa kameraa audiolla ja sisätilojen liiketunnistin.

Termostaateiksi joilla voi ohjata lattialämmitystä yo. Kotona/Poissa ehdoilla valitsin ENSTO ECO16LCDJ+E mallin. 

Lisäksi Lokasäiliön täyttymishälytin langattomana. Kaivovedelle ja viemärilinjoille toteutetaan automaattinen sulanapitokaapeli vaikkakin ne on suhteellisen syvällä ja eristetty päältäpäin.

Etäohjausyksiköksi valitsin Celotron Pulsen, jonka koekäyttäjäksi pääsin jo tuotekehitysvaiheessa. Asensin sen osittain alustavasti kotiin koekäyttöön.

Celotron Pulse appin kotinäyttö (vähän sumennettu kuvaa)
Celotron Pulse Appi


Ote pääkaaviosta:
Ote pääkaaviosta
Lisäksi tehdään varaus aurinkokennoille ja invertterille. Muutaman vuoden päästä asennetaan n. 10 aurinkennon järjestelmä, jolla pärjää ilman ulkoista sähköä noin maaliskuulta syyskuulle. Se kustantaisi osittain itse asennettuna n. 5000€, joten alkaa olla jo nyt kannattava investointi.

Koska runko on hirrestä, lähetin talotehtaalle jo kuvan siitä, mihin kohtiin hirsiin tehdään pystyporaukset, joita pitkin MMJ kaapelit pujotetaan esim katkaisinta tai pistorasiaa varten. Päätin tehdä kaikki sähköt katon kautta, joten poraukset on yleensä ylhäältä jollekin tietylle tasolle esim. valokatkaisin 1m lattiasta jne. tai läpiporaus läpi hirsikehikon. Kuusamo hirsitalot tekee 30mm poraukset tehtaalla.

Paikan päällä pitää sitten tehdä hirteen reikäsahalla poraukset rasioita varten.

Valoiksi valitsimme pelkästää LED valaisimia esim. yleisvalaisimia keittiö, KHH jne.
Airam-Yleisvalaisin LED Ronda 15W, 3000K 1050 lm Ø 240x35mm, valkoinen-2
Airam Ronda 10W tai 15W
osaan huoneista valo on varustettu liiketunnistimella esim.
Image result for PINTA LUMI II LUMI II 320 IP44 12W
Airam Lumi IP44 12W
tai ulos räystään alle

Lumiance Inset Trens LED GU10 5W

tai ulos seinälle
Image result for käpylä mini
Käpylä Mini rst

ja ulos pihalle
Käpylä pylväs rst

9 kommenttia:

  1. Hienot on suunnitelmat! Hyvä blogi kirjoitus. Pari juttua jotka bongasin joista on pakko sanoa. 1. En pudottaisi lämminvesivaraajaan pois päältä pitkäksi aikaa. Bakteerit alkavat kukoistaa jos varaajassa lämpötila laskee alle 55 asteen. Termostaatti kyllä hoitaa homman. 2. Lumiancen Inset Trend valaisin ei muistini mukaan sovi ulkokäyttöön? Se on kyllä IP44 suojausluokituksen valaisin mutta vaatii tämän saavuttaakseen suljetun kattorakenteen (esim. pesuhuoneen katon). Muistaakseni valaisimen IP-luokitus on yläpuolella IP20 ja se ei taida riittää räystäsasennuksessa (IP23?). Mutta asia kannattaa varmistaa omalta sähkäriltä!

    VastaaPoista
  2. Hei. Kiitos kommenteista. Itsekin olen tuota bakteerinmuodostusta miettinyt ja tuo varaaja laitetaan vaihtokytkimen taakse eli voi olla osa etä-automaatiota tai olla esim. koko ajan päällä. En saanut siihen asiaan mistään vahvistusta, että kuinka nopeasti bakteerinmuodostus alkaa, jos lähtötilanne on esim. 65C vesi suljetussa boilerissa. Olen mm. laittanut boilerin pois päältä kotona, kun on lähdetty 2vk ulkomaanmatkalle (ihan vaan turvallisuussyistä, voi ne paineputkistot vuotaa) enkä ole huomannut mitään erityistä. Tuo valaisin sopii kyllä kuistin kattoon. Yläpuoli on suljettu (ei vettä eikä lunta). Tuohon paikaan riittäisi IP21.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen aihe tuo kotiautomaatio, josta minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään hajua. Sen vaan tiedän, että meille on tulossa talotekniikkapalvelu sitä tekemään täällä Oulun seudulla sijaitsevaan tulevaan taloomme. Kiitos vinkistä, että kannattaa katsoa tarkkaan mihin järjestelmään päätyy, että niissä on eroja.

    VastaaPoista
  4. Meidän pitäisi myös alkaa suunnittelemaan meidän sähkösuunnitelmia ja koti-automaatiota seuraavaksi meidän rakentuvaan kämppään. On kyllä niin vierasta minulle ja miehelleni, että emme osaa sanoa juuta eikä jaata meidän tarjoajan suunnitelmiin. Toisaalta hyvä, että hän varmaan osaa asiansa. Aika kätevä tuollainen, että pystyy säätelemään esimerkiksi lämpötilaa, kun on poissa tai paikalla.

    VastaaPoista
  5. Tuo etäohjattava kamera audiolla on kyllä todella hyvä. Näkee tosiaan mitä kotona tapahtuu. Meillekin tulossa lisää muutamia automaatioita kotiin. https://www.sahkoasennuksia.com/sahkotyot/sahkoasennukset-yrityksille

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvistä vinkeistä. Meillä tehdään myös sähkösuunnitelmaa tällä hetkellä ja on hyvä lukea kokemuksia ja vinkkejä tästä muiltakin.
    Löysin myös tietoa sähkösinkityksestä - tämä on hyvin mielenkiintoista ja mietin että voisi auttaa esimerkiksi puutarhakalusteiden ylläpidossa parempana.

    VastaaPoista
  7. Meilläkin on sähkösuunnitelman teko meneillään täällä Oulun suunnalla ja asennukset pitäisi aloittaa ensi viikolla. Todella mielenkiintoinen aihe tuo automaatio. Naapurimme lisäsivät remontin yhteydessä talonsa automaatiota, mutta en ole vielä kerennyt katsomaan mitä kaikkea he asensivat.

    VastaaPoista
  8. Aika moni tuntuu nykyään automatisoivan kotejaan. Tuttavammekin rakennuttavat parhaillaan ensimmäistä kotiaan Helsingissä ja heillekin sähköjen asennuksen yhteydessä tulee vaikka mitä laitteita. Tuollainen ulkopistorasian etäohjaus olisi mahtavaa luksusta kylmiin aamuihin!

    VastaaPoista
  9. Kiinnostaa nämä modernit ratkaisut. Meillä sähkötyöt ei vielä ole valmiina, saatika aloitettu. Kuitenkin jonkinlaista suunnitelmaa olen tehnyt, jonka ajattelin sitten esittää sähkömiehelle. Mukava oli lukea. https://www.sahkoasennus-ristimaki.fi/sahkoasennus/yrityksille

    VastaaPoista