sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Valuharkkojen ensimmäinen valu

Ensiksi täytyy todeta, että on olleet loistavat rakennusilmat viimeiset 4 viikkoa - pelkkää auringonpaistetta. Se on erittäin mukavaa verrattuna syksy- tai talvirakentamiseen, kun välillä voi mennä reilusti istumaan maahan, kun esim. laittelee harkkojen korkokiiloja kastelematta vaatteita.

Työkaveri tulee joka aamu kahdeksalta töihin


Eikä  ole tarvinnut suojailla mitään vesisateen varalta. Jos talvirakentaja saakin esim. 5% alennusta hirsitoimituksessa, niin kyllä sen rakentamisen ajassa häviää. Minullahan ei kalenteriaika ole se oleellinen, koska teen tätä pääasiassa viikonloppuisin, vaan kokonaistyöpäivät.

Valuharkkojen valua en aikaisemmin ollut tehnyt, mutta anturavalusta sen erottaa lähinnä notkeampi massa, pienempi halkaisija syöttöletkussa (n. 70mm) ja pienempi paine. Silti sai olla vikkelänä, jotta sai massan osutettua noin 10 cm rakoon harkossa. Ajettiin massaa noin kahden harkon kerroksina eli korkeimmassa kohtaa 3 kertaa päästä päähän.

Betonia meni 9.2 l/harkko, joten yhteensä tilasin 3.5 m³. Lopulta sitä jäi puoli kuutiota yli, jotka kaadetiin sokkelin sisäpuolelle syvimpää kohtaan. Sinnehän tulee joka tapauksessa soratäyttö.
Täytyy vain katsoa, että betonikasa viettää ulospäin, niin ei jää vesitaskuja.

Valu onnistui erittäin hyvin. Luulin että S4 notkea betoni olisi vielä notkeampaa, mutta ei sitä valunut harkkojen välistä yhtään. Joissakin kohtaa oli 4 mm raot harkoissa.

Betonilautojen poiston jälkeen luiskien valut näytti hyviltä - ei yhtään ilmakuplia tai muita rotankoloja. Emme käyttäneet vibraa valussa. Ei sitä olisi näin kapealla harkolla (150mm) voinut mitenkään käyttääkään. Raot terästen välissä on vain senttimetrejä.

Olin etukäteen luiskannut harkkolaastilla alimman harkon ja anturan raon, joten massaa ei päässyt valumaan siitä ulos. Samoin olin uretaanimassalla tukkinut suurimmat raot harkkojen välistä. Sitä ei olisi tarvinnut tehdä tässä laajuudessa - olisi riittänyt, että täyttää urtsilla vain yli 5mm raot.

Luiskassa aukot täyttyi hyvin valussa. Surrauslangan päät vielä näkyvissä, laudat poistettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti